Бронтозавърът се завръща
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бронтозавърът се завръща

Бронтозавърът се завръща

Бронтозавър
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Бронтозавърът, най-голямото сухоземно животно, бродило някога на Земята, бе реабилитиран пред научната общност, след като преди десетилетие той бе обявен в официалната палеонтологическа класификация като вид апатозавър, а не като самостоятелен вид.

Не за първи път бронтозавърът изпада в немилост, припомня агенция Ройтерс. В продължение на 100 години - до средата на ХХ век, научният свят въобще не вярвал, че това животно е съществувало. Намираните скелети били обявявани за фалшификация, дело на откривателите им.

Характерно за бронтозавъра били освен чудовищните му размери и изключително дългата му шия. В късния юрски период и началото на креда, тези динозаври били най-разпространеният вид на планетата.

Реабилитацията на вида дойде след проучване на изследователи от Новия университет на Лисабон, Португалия, които призоваха бронтозаврите да бъдат отново признати за самостоятелен вид, а да не бъдат смятани за разновидност на апатозаври.

Авторите на проучването убедиха научната общност, след като представиха задълбочен сравнителен анализ на останки от бронтозаври, открити при разкопки през 70-те години на XIX в., и на други сродни динозаври.

В данните ясно се вижда, че има съществени разлики между двата вида динозаври. Освен разликата в хранителните навици с точност било доказано, че строежът на скелета е като на два различни вида животни.

В разцвета на силите си бронтозаврите достигали дължина около 22 метра и приблизително тегло 40 тона. Въпреки неглижирането му от страна на учените името на гигантското влечуго е изключително познато в популярната култура.

Буквално означава гърмящ гущер. Наименованието е дадено от учения, който за първи път открива останки от него - видния палеонтолог Отниел Чарлз Марш. Динозавърът е наречен така, тъй като ученият предположил, че поради размерите му, когато ходел по земята, стъпките му отеквали като гръм.

Специалисти анализират, че възвръщането на доброто име на бронтозавъра е сравнимо с това да бъде възстановен статутът на Плутон като планета, който през 2006 г. беше понижен в планета-джудже.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати