sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Интересни факти за Омир

Интересни факти за Омир

Омир

Омир е древногръцки поет, който е известен като автор на поемите Илиада и Одисея. Няма достоверни исторически данни за съществуването на Омир.

Известно е, че древногръцкият поет е бил напълно сляп, но не става ясно как е изгубил зрението си. Смята се, че всичките му произведения са създадени в Йония и че поемите Илиада и Одисея са базирани върху митологичните легенди за Троянската война.

Досега все още не е уточнено нито къде, нито точно кога се е родил Омир. Но според повечето твърдения на съвременниците му той е бил родом или от Итака, или от Атина.

Според учените великият древногръцки поет трябва да е роден около VII век преди новата ера. Описанията на микенските храмове от неговите произведения съвпадат напълно с археологическите конструкции, намерени през ХХ век по време на разкопки.

Гръцки остров

Това, че Омир е бил сляп става ясно от химн, посветен на Аполон. В трактат, написан през III век преди новата ера, се описва състезанието между поетите Омир и Хеосид.

Те трябвало да четат свои произведения пред древногръцкия цар Панед. За учудване на събралите се зрители, които смятали, че Омир ще излезе победител, царят избрал Хеосид. Монархът аргументирал избора си с това, че Хеосид пише за селско стопанство и процъфтяване на родината, а Омир твори на бойни теми.

Поезията на Омир не се записвала по времето, когато той я е създавал. Той научавал наизуст откъси от своите поеми и ги рецитирал на минаващите през града бардове.

Те, от своя страна, научавали произведенията му наизуст и ги разпространявали в цяла Гърция. Тези хора се наричали хомериди и по времето, когато бил жив поетът, те можели да бъдат чути почти във всеки град.

Освен двата си най-прочути литературни труда Омир е написал и поемата Батрахомахия, както и комедията в стихове Маргит. Той е автор и на комичната поема Мишки и жаби.

Според легендата Омир е погребан на остров Хиос, но до днес не се знае къде точно се намира гробът му. Но островът е посещаван от почитатели на поета открай време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати