Проведоха най-сложната трансплантация на лице

Операция

В болница, която се намира в Барселона, Испания хирурзи са направили изключително сложна трансплантация на лице - пациентът е мъж, който страда от заболяване, което е изкривило лицето му. Лекарите са направили реконструкция на лицето и шията, езика, устата и задната част на гърлото на мъжа.

Цялата операция е отнела на специалистите 27 часа, като в нея са участвали 45 лекари, много медицински сестри, анестезиолози, както и други здравни специалисти. Болницата, където е извършена операцията, се намира в Барселона – това е болница Вал д`Хеброн (Vall d`Hebron).

От лечебното заведение се хвалят, че това е първата операция с подобна сложност, която е извършвана някога в света. За щастие, лекарите отбелязват, че операцията е била напълно успешна и мъжът вече си е у дома и се възстановява.

Господинът е 45-годишен и не иска да разкрива самоличността си, допълват от болницата в Испания. Испанецът страда от артериовенозни малформации – той е болен от 20 години. Заболяването предизвиква огромно деформиране на тъканите, поясняват хирурзите.

Подобна операция е правена от американски лекари преди няколко години – лекарите са от Мериленд. Пациентът отново е мъж – твърди се, че е пострадал от изстрел и лицето му е обезобразено. Той нямал нос. По време на пълната трансплантация мъжът е бил на 37 години – той е получил нови нос и зъби, челюст, част от езика.

Специалистите с гордост обясняват, че мъжът е възвърнал и обонянието си. Ричард Лий Норис е пострадал от престрелка през 1997 година – операцията е продължила 36 часа. Лекарите разказват, че са се удивили от бързото възстановяване на Норис – той е можел да движи езика си и да си отваря и затваря очите само шест дни след операцията.

А още на третия ден пациентът станал от леглото и започнал да прегръща лекарите, които са му осигурили нов и по-спокоен живот, разказват хирурзите от Мериленд. Операцията на Норис е финансирана от Министерството на отбраната на САЩ, а военните имат надежда този метод да може да се прилага и на пострадали войници.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати