Угаснал вулкан в Мексико крие детектор на свръхмасивни черни дупки

Телескоп

Угасналият вулкан Сиера Негра в Мексико е дом на най-големият в света детектор на свръхмасивни черни дупки. Близо пет години са били необходими, за да се построи и задейства с пълен капацитет най-голямата обсерватория на космически гама-лъчи, информира Ройтес.

Проектът носи името HAWC (Hight Altitude Water Cherenkov Experiment). Той е кръстен на световно известния руски физик Павел Черенков, който през 1958 г. получава Нобелова награда за физика за откритието на специфично синьо излъчване при преминаване на бързи заредени частици през прозрачни течности, т.нар ефект на Черенков.

Детекторът е построен с публични и и частни финансови средства от Мексико и САЩ. Той започна да улавя космическите лъчи още през 2013 година, но едва през тази година разкри пълния си капацитет.

Черна Дупка

С негова помощ ще могат да се улавят гама-лъченията, идващи от космоса, които са считани за едни от най-мощните в енергийно отношение частици. Изучаването им ще даде възможност на учените за научат повече за космическия им произход.

Детекторът е оборудван с 300 огромни резервоара с вместимост 190 тона вода. Във всеки от тях има сензори, които да регистрират проблясъка (радиацията) от светлина, който гама лъчите произвеждат при сблъсъка с водата – т.нар. ефект на Черенков.

Щом учените измерят ъгъла и силата на сблъсъка, те ще могат да установят откъде точно са дошли конкретните гама-лъчи.

Масивна черна дупка

Изборът на вулкана Сиера Негра не е случаен. Височината му от 4100 метра над морското равнище предлага на учените изключително подходящи условия за изследването на космическите лъчения.

Две трети от всички гама-лъчи, достигащи до повърхността на Земята в рамките на едно денонощие ще бъдат улавяни от свръхчувствителния детектор благодарение на въртенето на планетата.

Информацията, получена от изследването на радиацията на Черенков, ще даде възможност на учените да научат повече за произхода на заредените частици, а оттам да разкрият тайните на образуването на свръхнови звезди и рожбите им – черните дупки.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати