sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Кой все пак е направил огромните Наска рисунки?

Кой все пак е направил огромните Наска рисунки?

Кой все пак е направил огромните Наска рисунки?

От 1947 г. хората по цялата планета мислят на една и съща тема: за какво всъщност служат рисунките в пустинята Наска? Тогава се е появила първата научна публикация по въпроса и така се е родил митът за Наска.

В продължение на десетилетия учени и дилетанти се опитват да разкрият загадката на геометричните фигури, които са с километрични размери и заемат обща площад около 500 квадратни километра. Преди много векове жителите на Перу са украсявали пустинните райони до крайбрежието с тайнствени знаци.

Повърхността на пустинята била покрита с тъмни камъни, които, при отместване, разкривали светла камениста порода минерали под себе си. Така се появили картините, които могат да се видят само от самолет.

За какво са обаче тези огромни фигури? Дали за боговете, които трябвало да видят тези картини, или това все пак е писта за извънземни кораби. Или пък това е бил учебник по астрономия? Хипотезите били хиляди, но никоя не могла да бъде доказана. Никой не искал да си губи времето в Перу, всички теоретизирали.

Само германската математичка Мария Райхе с години изучавала размерите и координатите им. Точно тя защитила този древен паметник, когато през 1955 г. било решено платото Наска да бъде превърнато в памучна плантация. Единствено тя изучавала културата на Наска, която е смятана за една от най-интересните.

Кой все пак е направил огромните Наска рисунки?

Близо до платото, в Кауачи, има руини от пирамиди и платформи като за кацане. Там са открити мумии, червени и черни керамични съдове с изображения на отрязани човешки глави. Първоначално археолозите решили, че в Наска живеели фермери, но били намерени прекалено много златни накити, всеки от които бил много изящен и фино обработен.

През последните години обаче учени от цял свят обединиха усилите си, за да изучат този феномен. Те открили, че на платото Наска живеела древна цивилизация, която имала прекалено много познания за онези времена. Тя изчезнала от лицето на Земята към 600-та година от новата ера. Цивилизацията на Наска била унищожена не от друго, а бавно изчезвала заради прекалено продължителна суша.

От нея останали само тайнствените знаци, които благодарение на сухия климат не се разрушили. Най-интересни са Маймуната, Паякът и Китът, които са нарисувани стилизирано, като от съвременен художник. Общо картините на животнни са 70 на брой. Всяка от тях е направена с много голяма прецизност, защото отклонението дори от няколко сантиметра на основната линия би развалило общия вид на рисунката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати