Томас Едисън искал да контактува с духове

Томас Едисон

Прословутият американски изобретател и бизнесмен Томас Едисон е правил опити да изобрети машинария, благодарение на която да могат да се чуват гласовете на духовете. Това се разбра, след като Франция публикува неизвестна досега глава от мемоарите на американеца.

Тази глава е част от произведението Diary and Sundry Observations /Дневник и разнообразни наблюдения/, което бива публикувано през 1948 година, почти двадесет години, след като Едисон напуска този свят.

По незнайни причини обаче в англоезичните издания на книгата тази част, в която той обяснява за своите необикновени опити, е премахната. В същото време тя е оставена във френско издание от 1949 година.

Благодарение на това пък тази интересна глава е поставена в друго произведение, наречено Le Royaume de l`Au-dela (Кралството на задгробния живот), което бе представено във Франция наскоро.

Американският изобретател искал да изобрети духофон, който да усили звуковите сигнали на неговите фонографи (явяващи се прототип на грамофона) и да записва гласове на покойници.

Едисон силно вярвал в съществуването на духове. Той също така бил повече от убеден, че призраците си общуват и това се опитвал да докаже с изобретението си.

Духове

Друг фактор, доказващ, че американският изобретател е вярвал в задгробния живот, е договорът, който той сключва с Уилям Уолтър Динуиди. Според това съглашение, който от двамата умре първи, ще направи всичко възможно, за да изпрати съобщение на другия от отвъдното.

Томас Едисон е популярен по много причини. Той е изобретател на редица устройства и е един от първите създатели, употребили принципите на масовото производство при създаване на изобретения. Има принос в изобретяването на радиото, фонографа, диктофона, машинката за татуиране и др.

Интересен обаче е фактът, че Томас Едисон никога не признавал помощта на своите помощници и съмишленици. Всички големи успехи и всички изобретения е приписвал единствено на своята личност. С изплуването на скритата глава от мемоарите му неговияt образ провокира още по-голямо внимание към себе си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати