Силата на плацебо ефекта

Мозък

Силата на плацебо ефекта е все още неразгадан феномен. Въпреки това той намира все по-голямо приложение в медицината. При него здравословното състояние на пациента се подобрява, само защото той вярва, че медикаментът, който му се дава, ще има положителен ефект върху него, без значение от дадената медицинска експертиза.

Все по-често специалистите разглеждат плацебо ефекта не като неподозирана функция на човешкия организъм, а като уникален аспект на нашата психика. Друга теория гласи, че този ефект е изява на еволюционен механизъм, който позволява на нервната система да контролира силата на имунната реакция, твърдят учените.

Учените глави векове наред се опитват да разбулят мистериите от плацебо ефекта. Първа крачка в тази посока са направили биолозите и то едва преди десетилетие. Оказва се, че подобен ефект има и при представителите на животинското царство.

Опити с хамстери показват, че когато животните са поставени под зимно осветление, тоест при имитация на кратък ден и дълга нощ, то имунитетът им реагира на инфекцията вяло. Ако им се създаде лятно осветление, имунната им система се възбужда доста силно при инфекция.

Хапчета

Почти същата е ситуацията и при хората. Имунитетът им се възбужда при болест много по-силно, когато те получават плацебо. Получава се така, че имунната система се ориентира според данните от мозъка за това, което става навън.

Впечатляващото на плацебо ефекта е, че след него здравето на хората се подобрява. Според психолози, а и все повече учени, това е показателно за силата, която умът има над тялото.

В дискусията за ползите и влиянието на плацебото се включват дори и маркетинг анализатори на пазара. Те защитават тезата, че рекламите на лекарствата имат ползотворен ефект за човека, защото създават в него оптимистични очаквания за даден медикамент, които подпомагат плацебо ефекта.

Плацебо ефектът влияе върху всеки, дори и да е скептик, и дори върху деца и животни поради факта, че хората около тях имат високи очаквания спрямо резултата от лечението, на което те биват подлагани.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати