Метеорит ли се разпадна над Сопот?

метеорит

Жителите на град Сопот съобщиха пред TV7, че неделя вечерта в околностите на града и близките села се чул силен гръм, след което земята се разтресла. Местните казват, че в Средна гора е паднал метеорит.

Очевидци на небесния феномен разказват, че освен лекото земетресение са видели и гъст облак от дим. Ангел Найденов от село край възрожденския град споделя, че при падането си метеоритът е приличал на падаща звезда, но светлината е била в пъти по-ярка.

Друг свидетел - Христо Иванов, точно прекосявал стадиона в град Сопот, когато случайно видял падащото небесно тяло.

Аз чух много силен взрив и този взрив не приличаше на гръм от гръмотевица или нещо друго, мислих си, че някакво военно поделение тук наблизо гръмна – разказва Иванов.

Около града наистина има военни поделения, но нито едно от тях не е извършвало някаква дейност предната вечер.

Много от хората в Сопот са чули единствено гърмежа и със съжаление споделят, че са изпуснали космическото явление.

Кметът на град Сопот - Веселин Личев, потвърди случилото се и заяви, че вече е информирал Националния военен център. По негови думи населението в околността няма от какво да се притеснява.

Смята се, че размерите на падналия метеорит не са големи. Космическото парче скала е паднало някъде в Средна гора и тъй като не е предизвикало големи щети при падането си (като виден пожар например), трудно ще се открие точното му местонахождение.

Въпреки това ентусиастите, които искат да видят метеорита, не са се отказали.

Падащите метеорити са рядко явление над нашата страна. За последно подобен феномен е регистриран през 1966 година, когато небесно тяло се разбило над село Павел, област Велико Търново.

От метеорита са се отделили 3 къса в следобедния ден на 28 февруари. Най—голямото парче от падналия астероид, тежащо почти 3 килограма, се съхранява в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет Свети Климент Охридски.

Историческите архиви твърдят, че в небето на България са се разпадали 6 метеорита преди падането на космическата скала над Сопот.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
sala
sala
20.03.2015 12:46
az vidiah letiashta chenia
2
5