Мегаокеан е съществувал на Марс

Мегаокеан е съществувал на Марс

Преди много, много години върху Северното полукълбо на Марс е имало огромен, огромен океан. В грамадната територия вода се вливали реки и ручеи, образуващи се от обилните валежи над Червената планета.

Това предположение бе направено от авторите на глобална топографска карта на Марс. Тя бе направена от група учени от Северния илинойски университет и Института по изучаване на Луната и планетите в Хюстън, САЩ, и публикувана в Journal of Geophysical Research – Planets.

Мегаокеан е съществувал на Марс

Топографската карта е съставена на базата на компютърен алгоритъм за анализ на снимки от повърхността на Марс. Установено е, че Марк притежава обширна мрежа от долини и канали на повърхността си, с много по-големи размери от считаните досега.

За пръв път системата от долини на Марс бе открита през 1970 г.

В момента учените спорят относно две тези. Едни от тях поддържат тази, че система от долини и падини е резултат от приток на вода и валежи на планетата. Версията на другите е, че тя се е формирала от ерозия, предизвикана от изчерпването на подземните запаси от вода.

Професор Уей Луо и Томас Степински, които са авторите на новата работа, предполагат, че тяхното откритие потвърждава първата хипотеза. И е доказателство за наличието на мегаокеан в миналото на Марс.

Учените са успели да открият пояс от канали, който опасва Марс около екватора и средните южни географски ширини. Според експертите наличието на този пояс подсказва за обилни валежи, които се насочвали на север, където се е намирал океанът, под формата на реки и ручеи.

"Нашите данни говорят, че в миналото на Марс са падали обилни дъждове. Те са се дължали на изпарението на водата от повърхността на обширния северен океан. Според нас той е заемал около една трета от повърхността на планетата", казва Луо.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати