Наблюдаваме феноменално слънчево затъмнение на 20 март

Слънчево затъмнеие

На 20 март настъпва пълно слънчево затъмнение, което ще е последно от този тип за следващите 11 години. Над България затъмнението ще е частично, като Луната ще закрие Слънцето на 40 процента.

Затъмнението ще бъде най-впечатляващото астрономическо и природно явление, което се очаква през март тази година. Над нашата страна Луната ще закрие слънчевия диск на 40% около обяд.

Пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от Фарьорските острови, които се намират в Северния атлантически океан – между Шотландия и Исландия.

Колкото по на север е човек в Европа, толкова по-голямо затъмнение ще може да наблюдава. В Парижзатъмнението ще стигне 83% в 10.30 часа местно време. Дискът ще бъде закрит на 66% в Корсика и на 85% в Дюнкерк.

Затъмнение

Над Лондон Слънцето ще бъде закрито на 84%, а над Шотландия – на 94%.

Феноменът може и да радва любителите на силни астрономични явления, но притеснява сектора на енергетиката, отбелязва сайтът Атлантико. По време на затъмнението ще прекъсне излъчването на 35 000 мегавата слънчева енергия, което се равнява на една трета от дневното потребление през зимата за страни като Франция.

Това е най-голямото слънчево затъмнение, на което ставаме свидетели от 1999 година насам.

Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория Рожен, казва, че частичното затъмнение у нас ще може да се наблюдава и с невъоръжено око. Необходимо само да имаме тъмно стъкло, през което да наблюдаваме феномена.

Може да го направим и вкъщи, като опушим стъклото на свещ. Не бива обаче да гледаме към Слънцето без предпазен филтър, дори когато затъмнението е частично.

Астрономи ще предават на живо слънчевото затъмнение, гледано от 360 градуса. За целта екипи от учени ще изпратят камери и мобилни устройства в небето над Фарьорските острови.

Една от камерите ще бъде монтирана на балон, който ще се издигне 50 километра височина, за да снима явлението.

Затъмнението ще се снима по този начин за по-ясна картина, тъй като в тази част на Европа често метеорологичните условия през март не са благоприятни за наблюдение от земната повърхност.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати