Десет бедствия, които могат да унищожат човечеството

Апокалипсис

Експерти от Института за бъдещето на човечеството към Оксфордския университет и фондация "Глобални предизвикателства" обявиха най-вероятните причини за края на света. Това е първото такова официално изследване на престижното учебно заведение, като неговата цел е не толкова да изплаши хората, а да ги предупреди за риска от настоящето развитие на обществото.

Глобална пандемия

Като една от най-вероятните причини за края на човечеството учените посочват глобална епидемия, с която съвременната наука не може да се справи. Тази прогноза звучи изключително тревожно на фона на все още бушуващия в Африка вирус на Ебола. Пандемията е на първо място в класацията на учените поради все по-глобализирания свят.

Супервулкан

Явлението супервулкан представлява вулканично изригване с мощност 1000 пъти по-голяма от нормалното. Изпратеният в атмосферата прах от това е способен да причини глобална зима. Най-страшното в случая е, че въпреки напредналите технологии, човечеството не може да направи нищо, за да предотврати подобен катаклизъм.

Изкуствен интелект

Армагедон

Мислещите машини винаги са будели недоверие и дори страх. Експертите от Оксфорд не случайно поставят заплахата от тях на предни позиции. Смята се, че поради недостатъчен контрол изкуственият интелект може да се развие до степен, в която да прецени, че човечеството по-скоро вреди на Земята, отколкото помага.

Внезапна рязка промяна климата

Рязка промяна в климата се забелязва дори и сега. Спорът идва само от това как ще се промени – с рязко повишаване или понижаване на температурите. Към момента повечето експерти в научните среди клонят към повишаване на градусите с 4 до 6. Макар и да не ви се струва много, това ще доведе да измиране на поне 45 процента от човешкото население.

Астероид

Земята вече е преживяла апокалипсис след сблъсък с астероид. В резултат от него освен изчезването на динозаврите, се е променил целият земен облик. Учените са изчислили, че планетата преживява подобни катаклизми веднъж на 20 милиона години.

Екологичен колапс

Вероятна причина за края на света е екологичен колапс и сриване на цялата екосистема. Макар и да смятаме, че сме победили природата, истината е, че човечеството е изцяло зависимо от нея за изхранването си.

Нанотехнологията

Нанотехнологията е полезна. Приложенията ѝ са необятни. Дори и светила в разработката й обаче споделят, че тя може да причини, ако бъде изпусната от контрол, изчерпването на природните ресурси и чистата вода, замърсяването и дори климатични промени. Не на последно място е възможността за създаването на оръжия с невъобразима мощ.

Край на Света

Ядрената война

Призракът на Студената война все още е жив, а на хоризонта се показва нова. Страхът от ядрена война между Великите сили Русия и САЩ е отново съживен. В крайна сметка обаче всички се надяват здравият разум да надделее над бизнес интересите и никога да не се стигне да изстрелване на ракети. Според някои оценки заплахата от ядрена война е около 10 на 100.

Синтетичната биология

Генното инженерство безспорно помага за решаването на важни проблеми. Изпуснат от контрол модифициран организъм обаче може да унищожи цялата екосистема. Не по-малка опасност идва и от биотероризма.

Глобален колапс на системата

Икономическата криза в началото на 21 век засегна цялото човечество, което продължава да живее с последствията от нея. Подобна криза, но в по-големи размери, може да причини крах в системата и установения ред. Това според учените води до глад, войни, загуба на морал и ценности и тежки изпитания за човечеството.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати