Метеорит със страховите размери изгоря над САЩ

Метеорит

Метеорит, който според данни на НАСА е тежал малко повече от 200 килограма, изгоря тази сутрин над американския град Питсбърг. При явлението не е имало инциденти.

Космическата скала е навлязла в земната атмосфера в ранните часове на деня. Още при първия си досег с планетата небесното тяло е започнало да гори, разпадайки се на малки парчета.

Свидетели на редкия феномен разказват, че са чули силен гръм, след което са видели ярка светлина, подобна на слънчевата. Въпреки че при небесното явление не е имало инциденти, не малко хора от Питсбърг са се уплашили.

Взривът на метеорита в небето над града е бил толкова силен, че е отчетен от 4 сеизмографа като земетресение. Всяко едно от парчетата на скалата е изгоряло в атмосферата, като до земната повърхност е достигнала единствено пепелта от космическото тяло.

По данни на американската космическа агенция небесното тяло е навлязло в атмосферата на нашата планета над западната част на Пенсилвания. То е можело да бъде наблюдавано от голяма част от територията на Съединените щати - от Атлантическото крайбрежие до Средния Запад.

Три камери са проследили движението на космическия обект. Той се е движил на височина от около 100 километра над земната повърхност със скорост около 20 километра в секунда.

Метеорити

Според първоначалната информация огромната скала е долетяла до Земята от астероидния пояс между Марс и Юпитер. От НАСА дори създадоха анимация, с която показаха движението и разпада на космическия обект над нашата планета.

Повечето удари на планетата с метеорити са се случили много отдавна, когато човекът, а и много организми, все още не са съществували.

Метеоритът Хермес обаче е бил заплаха за хората в съвременната история - през 1937 година, когато е бил опасно близо до Земята и е можел да се удари в нея.

Макар да е бил с не много големи размери - само 1 километър, неговата скорост е била сериозна заплаха за хората. Ако експлозията не бе избегната, учените считат, че щетите са щели да са огромни.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
дивака
дивака
25.02.2015 20:54
пишете поне от коя дата е .......
2
0