Глобално захлаждане вместо глобално затопляне?

Глобално захлаждане

Учени вещаят глобално захлаждане вместо глобално затопляне, поне според изследвания на руски научни работници, проучващи кратерното езеро Елгигитгин в Чукотка. По прогнозите им съществува риск за рязко застудяване на Земята.

Предположенията си учените правят на базата на подробно изследване на дъното на езерото, на което са отбелязани различните климатични периоди на планетата от преди 3.5 милиона години. То пази като в геоложка книга историята на планетата ни. Самото езеро се е образувало от сблъсък на метеорит със Земята преди милиони години. В него няма живот, тъй като почти целогодишно е заледено.

Съгласно хипотезите на учените настоящият период на глобално затопляне в скоро време може да бъде заменен от световно понижаване на температурите.

Обяснението на руските учени е следното – вследствие на глобалното затопляне се е увеличила площта на Световния океан. Това води до повишение на количеството изпарения, следователно и количеството на облаците. Те могат да закрият Земята от Слънцето, което би довело до период на захлаждане.

Усилията на изследователите от Русия сега са насочени и към откриване на ген, който може да помогне на хората да оцелеят при екстремно ниски температури. Хамстерите например изработват в тялото си вещества, които им позволяват да се приспособят към изключително ниски температури.

Сняг

Предположения за глобално застудяване имаше и през 2013 г. Тогава вестник Sunday Telegraph съобщи, че водещи изследователски центрове приемат, че глобалното затопляне вече е в режим пауза. Според предположенията захлаждането ще продължи до средата на века. Професор от университета в Уисконсин също подкрепя тезата за предстоящо глобално изстудяване през следващите десетина години.

Едно обаче е сигурно - безспорно заслуга за всички климатични промени повече от всякога има човекът.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати