Абсурдните забрани в някои държави

Мислене

Когато си в Рим, прави като римляните. Тази стара сентенция важи за всички интересни места, които сме посетили или предстои да посетим. Същото нещо важи с пълна сила и за забраните.

Съществуват определени рестрикции, които могат да ни прозвучат абсурдно и да се отнасят за съвсем нормални неща от ежедневието ни, но някои правителства са видели в тях начин да решат наболели в обществата им проблеми.

В случая ние нищо не можем да направим, освен да се съобразим с тях. Сайтът MentalFloss представи наскоро най-интересните забрани.

В Гърция са забранени компютърните игри

Какво ли ще стане, ако българското правителство забрани компютърните игри? Можем да си представим, ако погледнем на юг при нашите гръцки съседи. Там парламентът забрани през 2002 със закон всички електронни игри.

Законът обхващаше от конзолите до пасианса. Просто всички дигитални забавления попаднаха под забраната. Правната норма бе приета с цел ограничаване на интернет хазарта, но поради бюрокрацията тя бе изключително неясно формулирана.

Така поради неспособността на гръцките законотворци да разграничат видео игрите от хазартните игри, всички компютърни забавления се оказаха под забрана. Какво последва? Бурни протести, разбира се. В последствие законът бе обявен за неконституционен. Интересен факт е, че той още съществува, но не се прилага.

Искате да пътувате във времето? В Китай това е забранено!

Азиатските нрави винаги са били странни за европейците. Допълнителна доза странност внася китайският стремеж към перфектното комунистическо общество. В социалистическата република не е забранено самото пътуване във времето, а изобразяването му на екрана.

Телефони

Според тамошните управници филмите с подобен сюжет поощряват феодализма, суеверията, фатализма и вярата в прераждането. Друга абсурдна забрана в далекоизточната страна е тази за прераждането. Тя обаче има малко по-логично обяснение. Въведена е с цел да се намали влиянието на Далай Лама.

Не е полезно за вашето здраве да сте с емо стил в Русия

Стилът емо е забранен в Русия. През 2008 година Руската дума приема документ, озаглавен Държавна стратегия в сферата на духовното и етическо образование. С него депутатите искат да ограничат разпространението на тази култура. Според тях тя насърчава депресията, социалното отчуждение и самоубийствата.

До скоро в Куба бяха забранени мобилните телефони

Тази забрана отпадна, но доскоро на Острова на свободата бяха забранени мобилните телефони. Целта на рестрикцията бе ограничаването на американското влияние на острова.

В САЩ са забранени шоколадовите яйца

В държавата с най-много огнестрелни оръжия на глава от населението шоколадовите яйца с играчка в тях се смятат за изключително опасни. Ембаргото върху сладкишите е въведено заради страха, че децата могат да се задавят с малките части на играчките. За справка митниците в САЩ през 2014 година са конфискували 60 000 шоколадови яйца.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
анонимен
анонимен
06.08.2015 12:29
Това за яйцата го бях чувала. Винаги ми се е струвало странно
0
0
абвгдежзийк
абвгдежзийк
14.04.2015 21:06
Лудии.... (~.^)
2
0