Земята ли е пръснала живота из Слънчевата система?

Метеорит

Литопанспермиа – добавете тази дума към вашия нов речник на космическите думи. Но какво точно означава тя? Означава разпространяване на живи организми, съхранени в земни скални парчета, които политат към открития космос след големи метеоритни сблъсъци. В този смисъл именно формите на земния живот са т.нар. космически нашественици, познати от научната фантастика.

В ново изследване учени проучват вероятността парчета от земната кора след взрив на повърхността на Земята, причинен от астероиди през последните 3.5 млрд. години, да са разпространили семената на живота на други планети от нашата Слънчева система.

Както вероятно може да се предположи от името, литопанспермиа е модификация на механизма панспермиа, който стъпва на хипотезата, че животът може да прескача от едно планетарно тяло към друго, след настъпването на катастрофални събития.

Устойчива бактерия, която е еволюирала на Планета А, бива изхвърлена от повърхността, заклещена в парче скала. Ако тя разполага с добър щит и има потенциал да оцелее в екстремни условия, то е напълно вероятно да достигне до Планета Б чрез метеорит, носейки потенциал да се размножи на новото място.

Слънчева система

Най-хубавото е, че ние знаем, че транспортният механизъм или панспермиата съществува – скали от Марс, например, са открити като метеорити на Земята. Така че не е чудно, че биологичен материал също може да бъде превозен, благодарение на тези процеси.

И колкото повече учените разкриват, че някои бактерии (сполучливо наречени екстремофили) могат да съществуват в екстремна заобикаляща среда, толкова по-реалистична звучи хипотезата за панспермиа.

Естествено, тези предположения предизвикват много философски дискусии сред астробиолозите. До скоро се коментираше темата, че извънземният живот е дошъл от Космоса и е зародил живот на Земята чрез метеорит милиарди години назад?

Сега пък се обсъжда обратното – възможно ли е животът от нашата планета да е бил доставен с куриер-метеорит към други обекти в Слънчевата система, например на Марс или дори Европа?

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Глигорчо
Глигорчо
16.04.2015 21:07
Някои "Люде"бидейки с "дипломи" се чудят какви Дивотии да измислят!
0
0