Болестите променят характера на човека

Болестите променят характера на човека

Характерът на човека е способен да се промени, когато той е атакуван от заболявания, твърдят специалисти по психоматика. Техните проучвания бяха публикувани в последния брой на сп. "Psychology Today".

Така например хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, се ужасяват от самотата. Исхемичната болест на сърцето, астмата или хипертонията карат човек да се чувства тревожен и мнителен. Тези хора често избухват в гневни състояния без особена причина. Могат да се разплачат просто така, без какъвто и да е повод. Стават и по-обидчиви и често имат песимистичен поглед към живота.

Тези резки промени в настроението се предизвикват от хипоксията (намалено доставяне на кислород до тъканите - б.а.) на съдовете.

Хората, които имат проблеми с кожата, стават по-злопаметни, твърдят специалистите. Страдащите от кожни болести са склонни да изпадат в тежки депресии, когато те се изострят. Избягват срещите с хора. Не понасят да бъдат критикувани и стават по-подозрителни. Мисълта, че останалите хора ги възприемат като заразни, може да ги срине психически.

Болестите променят характера на човека

Хората, които имат болен черен дроб, стават по-обидчиви и по-агресивни. Депресията им има черти на озлобеност към всичко и всички, които ги заобикалят.

Тези, които пък страдат от проблеми с храносмилането, лесно се дразнят. Те не се страхуват от смъртта, но се дразнят и страхуват от болката. Ако близките им не се отнасят сериозна към тях, започват да се оплакват непрекъснато.

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Nahnahnah
Nahnahnah
14.01.2015 13:15
Взаимосвързани са характерът и болестите - едното довежда до другото и обратно. Иначе е абсолютно вярно. Твърдя го като човек, гледал родител със сърдечно-съдова болест и със собствен проблем със стомаха. Характерите, които сме развили са точно такива, каквито са описани в статията.
1
0
БезИме
БезИме
11.04.2014 16:34
Това са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !!! Казвам го като един не толкова болен но и един не толкова здрав човек !!!
0
1
Julie
Julie
05.03.2014 09:28
Психосоматиката е наука,която ни дава знанието да разберем кои наши чувства и мисли ни разболяват и от какво.Има много книги,като например Болеста като път,Агресията като шанс/Рюдигер Далке и Торвалд Детлефсен/,които ни помагат да разберем значението на чувствата и мислите си.
1
0
Лия
Лия
31.01.2014 15:22
А може би просто болните са си сдухани и това е нормално-да станат агресивни, раздразнителни. Спокойни и добри са само младите и здравите, ного ясно
2
6
Nahnahnah
Nahnahnah
14.01.2015 13:16
Научи се да пишеш, пък тогава си давай "компетентното" мнение, детенце!
3
2
наблюдател
наблюдател
29.10.2013 11:45
А може би е обратното- характера определя заболяването.Пример:раздразнителните страдат от проблеми с храносмилането,агресивните страдат от болести на черния дроб и т.н.
14
2
Валя
Валя
19.09.2012 23:04
Точно за това си говорех онзи ден с една приятелка.
0
1