След 10 години: управляваме компютрите чрез мозъка си

След 10 години: управляваме компютрите чрез мозъка си

Световноизвестният производител на процесори Intel очаква до десет години хората да управляват компютрите без клавиатура и мишка.

За да извършват основни дейности като сърфиране в интернет, отваряне на файлове и редактиране на текстове, на бъдещите потребители на компютъра няма да са им нужни ръце - те ще използват силата на мисълта.

След 10 години: управляваме компютрите чрез мозъка си

За тази цел в човешкия мозък ще бъде имплантиран микрочип, който ще прехвърля информация до компютъра. Intel-експерти са установили, че мозъците на хората теоретично позволяват да се разработи единен интерфейс за взаимодействието им директно с компютъра.

Подобни революционни технологии разработват не само в Intel. Преди две години група учени от САЩ и Япония съобщиха за успешното тестване на робот, контролиран от човешки мозък. Почти едновременно специалисти от Университета в Аризона заявиха, че разработват робот, който пък той е в състояние да създадат робот, които на подобен принцип управлява пеперуда.

След 10 години: управляваме компютрите чрез мозъка си

Според един от главните научни сътрудници на Intel Дин Померло новата технология ще ни позволява с лекота да редактираме текстове. Чрез силата на мисълта съответните операции ще се извършват много по-бързо, отколкото когато използваме ръцете си.

"Ако преди 20 години някой беше казал на хората, че един ден ще носят компютрите си под ръка, те щяха да кажат "Ние не се нуждаем от това. Защо ни е? ". А сега лаптопите са незаменими. Разбира се, на нас, учените ни предстои много работа, но аз съм сигурен, че имплантирането на чипове в човешкия мозък вече не е в сферата на фантастиката", казва Андрю Чан, вицепрезидент на Intel.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Simeon
Simeon
10.12.2015 19:29
Итересно тогава как ще се играят компютърните игри ?
0
0
бади
бади
18.03.2014 21:33
когато бях дете си мислех за бъдещето с супер развита технология. но никога не съм си давал сметка че то ще зове точно нашата епоха и с точно с такава развита технология.
0
0
---
---
31.10.2013 16:49
Катерина това е бъдещето и нищо не може да се направи! Но това е пътя към прогреса и вечния живот!
0
0
Катерина
Катерина
08.05.2013 21:16
Това вече е прекалено! Как може човека да е стигнал чак до там не ми е ясно! Трябва да сме благодарни на това което имаме! Сигурно след 20 години ще кажат, че човек ще може да се храни с кабели или ще си тегли храна от интернет! Един ден ще забравим какви сме....
1
0