Катаклизъм причинил промени в земното ядро

Катаклизъм причинил промени в земното ядро

Планетата Земя продължава да крие тайните си и успява всеки ден да изненада с нещо учените, които я изучават. Дали става дума за непознато на науката същество, изплувало от дълбините на световния океан, или аномалии във вътрешността на земното ядро, учените са категорични, че има все още много неща, които можем да научим за родния си дом.

Екип от китайски и американски специалисти твърдят че са открили интересна информация за вътрешността на земното ядро. Ядрото на Земята е една от най-непознатите области на планетата, която по редица обективни причини не може да бъде изучена пряко.

Според експертите структурата на железните кристали във вътрешността на земното ядро доста се различава от тази във външната му обвивка.

Как обаче учените са стигнали до този извод? За да добият представа за структурата на ядрото, специалистите са използвали ехо, което се е генерирало вследствие на земетресения.

Те проучвали как това ехо е преминало през различните земни пластове, за да добият представа за вътрешния строеж на Земя.

Резултатите от проследяването на сеизмичните вълни показват, че кристалите във вътрешната част на ядрото са с различна структура от тези в по-външната му част.

Катаклизъм причинил промени в земното ядро

Фактът, че се натъкваме на различни структури в различните региони на земното ядро може да ни разкаже много повече за историята на нашата планета, казва проф. Сонг.

Земното ядро се намира на около 5000 км дълбочина и не може да бъде изследвано пряко. То се състои от твърд метален център и течно външно ядро.

Металният център е с радиус около 1220 км, като нараства с 0-05 мм на година. Според експертите този метален център е започнал да се втвърдява преди над 1 милиард години.

Проучванията на ехото на сеизмичните вълни показва, че кристалите в отделните части на ядрото са подредени по съвсем различен начин. Според учените това е доказателство, че преди милиарди години на Земята се е случил сериозен катаклизъм, който е довел до драматични промени.

Събитието е обърнало подредбата на кристалите. Засега учените не са успели да свържат твърденията си с факта, че преди около половин милиард години магнитните полюси на земята са сменили местата си.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
юлиян
юлиян
07.03.2015 23:17
Какво ще стане ако след милиард години се удвой ядрото?!
2
0