Обратна страна на Луната няма лунни морета

Обратна страна на Луната няма лунни морета

Американската космическа агенция НАСА пусна в интернет пространството видео, на което показва загадъчната обратна страна на Луната. В заснемането на клипа е използвана специална техника са следене на спътника.

Специалистите отбелязват, че във видеото са били използвани снимки от автоматичната междупланетна станция Лунар риконъсънс орбитър и компютърна графика.

Целта на НАСА е била да проследи промяната във фазите на Луната от обратната страна, която не е видима за жителите на Земята. От видеото става ясно, че фазите протичат по напълно еднакъв начин както от едната, така и от другата страна на естествения ни спътник.

Клипът е съставен от изображения, които LRO изпраща още от 2009 година. По-отдалечената от нас страна на Луната има много по-различен релеф.

Оказва се също, че обратната страна на спътника е доста по-различна от това, което хората са свикнали да виждат. Тъмната страна на Луната няма големите черни кръгове, които сме свикнали да наблюдаваме от Земята и заради които вечер спътникът често е приличал на човешко лице.

Големите черни кръгове са т.нар. лунни морета и представляват обширни базалтови равнини, които, наблюдавани от Земята, приличат на тъмни петна.

Тъмната страна на Луната

Кръговете са наречени лунни морета, защото първите астрономи са вярвали, че на естествения ни спътник има водни басейни. По-късно се установило, че това не е така, но името на кръговете си останало.

От обратната страна на земния спътник могат да се видят повече дупки и кратери от космически тела, ударили се в лунната повърхност. На тази страна е разположен и басейнът Южен полюс-Ейткън, чийто диаметър е приблизително 2 500 километра, а дълбочината му е около 13 километра.

В скритата страна на Луната се разполага и най-големият кратер в Слънчевата система. Именно в този лунен участък Европейската космическа агенция възнамерява да построи база, от която да колонизира Луната.

От Земята се вижда винаги само едната страна на Луната. Единствените хора, видели обратната страна на Луната отблизо, са космонавтите от Аполо 8, който обиколи спътника през 1968 година.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати