Метрото на Ню Йорк бъка от опасни бактерии на чума и антракс

Бактерии

Бактерии с фрагменти, свързани с бубонната чума и антракса, откриха в метрото на световния мегаполис Ню Йорк. Наличието на смъртоносните микроби е забелязано след специално проучване на учените от американския университет Корнел, предаде Франс прес.

По време на проучването експертите открили над 637 бактерии и вируси, обитаващи най-масовия транспорт в мегаполиса. Повечето от тях не са вредни за човека, но наличието на макар и части от бубонната чума и антракса, сериозно е притеснило участниците в изследването.

Проби за проучването са взимани от студенти и учени, които са събирали ДНК от турникетите и седалките на метрото, както и от дръжките и по подовете. В първия етап на изследването са събрани 4200 проби, като близо 1500 от тях са подложени на детайлен ДНК анализ.

След като излезли резултатите, изследователите създали първата в света карта на микробите в градския транспорт, показваща къде и какви видове микроорганизми могат да бъдат намерени в близо 1000-километровата подземна железница на Ню Йорк.

Вируси

Ежедневно в метрото на мегаполиса пътуват 5 милиона души. Точно и затова участниците в експеримента са очаквали огромно разнообразие от бактерии.

След излизането на резултатите първия извод, който те направили, е, че метрото трябва да се избягва. Ако това е невъзможно, то задължително всеки пътник трябва да е с ръкавици и маска.

Още по-голяма изненада за учените бил фактът, че те открили няколко напълно непознати вида бактерии. В множеството си останалите микроорганизми били вируси и гъбички, като, за щастие, повечето от тях не са опасни за човека.

Около 27 процента от откритите микроорганизми са устойчиви към лекарства, са установили още учените. Цели две проби са съдържали ДНК-фрагменти на антракса, а три проби – елемент, свързан с бубонната чума. И двете бактерии в чистия си вид са смъртоносни за човека.

Франс прес напомня, че на станция, залята от океана по времето на бурята Санди през 2012 г., бяха открити бактерии, живеещи само дълбоко в океана.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати