Ричард Брансън строи нов кораб за космически туристи

Ричард Брансън

Нов тласък на космическия туризъм даде британският милиардер Ричард Брансън с обявения от него предстоящ строеж на нов кораб, който ще извежда туристи в земната орбита. Припомняме, че първият кораб, създаден с тази цел, се разби по време на тестове в средата на миналата година.

Брансън е основател и едноличен собственик на компанията Спейсшип Къмпани. Нейната единствена цел е развитието на космическия туризъм. Фирмата започна в началото на февруари 2015 година строежа на втория кораб, който ще носи името СпейсшипТу.

Инвестициите на милиардера не спират до тук. Той официално обяви, че съвсем скоро започва строежът и на трети кораб. Ние работим по осъществяването на мечтата за създаването на първата в света търговска космическа линия за производство на космически кораби, заяви той пред журналисти.

Най-рисковият етап за проекта, тестовете на СпейсшипТу, предстоят още в първата половина на 2015-та година. С търговската реализация и експлоатация на проекта ще се занимава друга компания на Брансън – Върджин Галактик. Плановете са още през 2016 година първите ентусиасти да напуснат земята и да поемат на околоземно пътешествие.

СпейсшипТу е иновативна технология. Корабът е разработен да предлага невъобразим лукс на бъдещите туристи. Той ще има възможността да лети на височина от 100 км по суборбитална траектория.

Совалка

Поради високата му скорост е избегната възможността той да се превърне е изкуствен спътник на планетата. Допълнителна екстра за пасажерите ще бъде състоянието на безтегловност, което те ще изпитват, докато трае пътуването.

Както се и очаква, цената на такова пътешествие ще е доста солена за средностатистическия джоб. По предварителни разчети сумата, необходима за двучасов полет, ще възлиза на близо 250 хиляди долара.

Очаквано и първите желаещи да полетят сред истинските звезди са платежоспособните холивудски звезди. Мерак за околоземно пътешествие до момента са изявили актьорите Том Ханкс, Ащън Къчър, Анджелина Джоли, певиците Лейди Гага и Кейти Пери.

Брансън обаче е запазил местата за първия туристически полет в космоса за най-близките си хора. С него около Земята ще летят двете му деца - дъщеря му Холи и синът му Сам, като по този начин влязат в историята като пасажерите на първия туристически полет в Космоса.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати