Депресията може да бъде предсказана

депресия

Последни проучвания показват, че депресията може да бъде предсказана, съобщава Дейли Мейл. Това е възможно благодарение на малка част от мозъка ни, наречена амигдала. Изследователите открили, че нейното медицинско наблюдение може да помогне с борбата с коварното психично разстройство и стреса.

Амигдалата има формата на бадем и се намира в задната част на човешкия мозък. Проучванията показват, че когато се измерва мозъчната активност на тази част от най-важния човешки орган, учените могат да кажат с точност до четири години кога човек е заплашен от депресия.

Благодарение на амигдалата е възможно да бъде открито и развитието на състояние на тревожност в отговор на стресови житейски ситуации и други психични разстройства.

Американското научно списание Neuron разпространи данните от изследването, като целта бе да се спомогне откриването на нови лечения на депресия и тревожност, както и да допринесат за тяхното предотвратяване.

Проучването е извършено от екип от учени на университета Дюк. Ръководителят на изследователите Йона Шварц казва: Често хората стигат до лечение, когато депресията или тревожността е станала хронична и е толкова трудно да се живее с тях, че са принудени да отидат в клиника. С мозъчен маркер можем да насочваме хората да потърсят лечение по-рано, преди разстройствата да променят и разрушат живота им и човек да не може да продължи напред.

Мозък

По последни данни в България от депресия страдат повече от 1 милион души. Страховитите данни показват, че всяка година близо 11 хиляди българи биват приемани в психиатрията. Огромен процент губят своята работоспособност. Специалистите определят риска от заболяване на средностатистическия наш съгражданин на 19.5 %.

Още по-страшно звучи заключението, че всеки пети българин е страдал от психично разстройство през живота си, а в момента 15 на 100 от хората в страната имат някаква психическа обремененост.

За възстановяването на хората, страдащи от психични заболявания, трябва пълната подкрепа на техните семейства, на институциите и на цялото общество, съветват специалистите.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
жфк
жфк
07.02.2015 15:37
Грозна истина ..
3
0