Най-високия водопад на Балканите е във Враца

Скакля Враца

Водопадът Скакля е разположен в един от най-живописните дялове на Врачанската планина, сред вековни зелени гори и непристъпни скали.

Името му e обвито с легендарен ореол. Местните хора разказват красива история, че в края на турското робство, при един изморителен поход, османската войска преминала през Балкана и замръкнала под водопада.

На сутринта, когато златните лъчи на слънцето осветили пенливите и скокливи води, спускащи се от отвесните скали, смаян от тази невиждана хубост, пашата, предводител на войската, възкликнал - Машала, Скакля! Напомнила му златната игрива вода за една от жените в неговия харем, която била балканджийка и се казвала Скакля.

В района на водопада са останките от средновековното българско средище Патлейна.

В края на август 1872 г. в местността Байра Васил Левски провел заседание с местния Революционен комитет.

Скакля води началото си от извора Патлейна и околните долове и е с надморска височина 900 м. Характерна особеност на този природен феномен е неговата непостоянност. Той става пълноводен през месеците май и юни, когато след топенето на снеговете и валежите дебитът му достига до 200, а понякога и до 300 л/сек.

През останалите месеци струята му изтънява и обикновено през август и септември пресъхва напълно. През зимата замръзва, натрупвайки огромни количества ледени образувания с различни причудливи форми. Тогава алпинистите практикуват атрактивното, но и опасно ледено катерене. В района на водопада се намират четири пещери. Името му представлява диалектна форма и се превежда скачаща вода, водопад.

През 1991 г. Петър Христов, Георги Чакалски и Ясен Христов правят две независими едно от друго измервания на водопада с най-съвременни алпийски способи с цел уточняване на неговата височина - 141 м, и широчина на водната лента – 20 м. Според Пламен Петков, ръководител на пещерен клуб Стрешеро - Враца, височината на водопада е 148 м. С този си ръст Врачанската Скакля си печели славата на най-високия водопад не само в страната, но и на Балканите.

В България има още един водопад със същото име. Той е разположен в Понор планина, над гара Бов и село Заселе, в близост до град Своге и в миналото е бил любимо място на народния поет Иван Вазов.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати