Днес е Денят на мармота в САЩ

Ден на Мармота

На 2 февруари в САЩ се отбелязва традиционният народен празник, известен като Денят на мармота. Според древна американска традиция в този ден трябва да се следи излизането на мармота от дупката му, за да се разбере кога е краят на зимата.

Ако мармотът излезе от дупката и може да види собствената си сянка - тоест денят е слънчев, това означава, че предстоят още шест дълги зимни седмици. Но ако денят е облачен и мармотът не може да види сянката си, това означава, че зимата свършва много скоро.

Днес мармотът Фил видя сянката си, което означава, че предстоят още цели 6 седмици зима. За 118 години служба мармотът Фил само 17 пъти не е видял сянката си и тогава е предрекъл скоро идване на пролетта.

Има легенда, че за разлика от повечето мармоти, които живеят по 8 години, Фил е столетник и все още се държи. Всъщност, разбира се, в ролята на вестителя на пролетта се превъплъщават различни представители на този вид.

Смята се, че на 2 февруари мармотът излиза от дупката си, след като се събужда от зимния си сън. Животинката прави това, за да провери дали вече е настъпила пролетта.

Също така е много важно дали мармотът ще се върне веднага в дупката си или ще поостане известно време навън. Ако се върне веднага в своето подземно жилище, това означава, че се очаква силно застудяване. Но ако поостане навън, това е знак, че предстои затопляне.

Мармот

Мармотът Фил, който официално предсказва колко още ще продължи зимата в САЩ, живее в Пенсилвания. Той е със статут на официален вестител на пролетта и живее в град Пънксътоуни.

На 2 февруари мъже, облечени в смокинги и с цилиндри, се качват на така наречения Пуешки хълм, където е жилището на мармота Фил. Един от мъжете изважда Фил от къщичката му и доближава ухото си до муцунката му, за да му прошепне животинката кога идва пролетта.

Много хора се събират в градчето на мармота Фил, за да присъстват на празника. За Фил има много интересни факти. Той има собствен микробус, с който показва интересни места по време на обиколката на града. За Фил има специално местенце във возилото.

Фил има жена, но няма деца. Любимото му лакомство са плодови снаксове със съдържание на мюсли. Няколко пъти през годините Фил развеселява събралите се тълпи, като се прави на мъртъв. Той ляга по гръб с лапички нагоре и докато хората се притесняват и търсят помощ, той вече се е изправил на крака.

Рейтинг

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ина
Ина
02.02.2015 17:00
Да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли?! Тая нация е сбъркана поначало (ако това може да е нация)
30
10
EkKa.
EkKa.
03.02.2015 14:15
ма направо е збъркъна... .
5
10