Учени откриха фосил на дракон

Учени откриха фосил на дракон

Канадски учени отриха в Китай останки от непознат вид динозавър, чийто врат е два пъти по-дълъг от тялото му.

Първоначалният оглед показва, че древното влечуго е било огромно. Археолозите са изчислили, че гущерът е бил поне с 15 метра дължина. Животното се е разхождало по земната твърд преди повече от 160 милиона години.

След първоначалното изработване на макета на динозавъра участниците от експедицията се чудят дали древни китайци не са попадали на подобни скелети, които да са породили митовете за драконите. Точно по повода те са нарекли новия вид Цинцзянлун, което означава Дракона от Цинцзян.

Доктор Тецуто Мияшита от университета на Алберта, който е част от експедицията, разказва пред СВС, че в Азия през юрския период е имало уникално разнообразие на динозаври с дълги шии. Обикновено обаче те са до една трета от дължината на тялото.

Дракон

Шията на Циндзянския дракон е била забележителните 7.5 метра. Тя е била изпълнена с въздух, за да не е прекалено тежка. Учените смятат, че динозавърът вероятно се е хранил с растения. Друга тяхна теория е, че той се е срещал само в Китай заради древно плитко море, което е обкръжавало района.

Фосилът се състои от главата и свързан за нея прешлен. Това е много рядко - само 5% от находките са такива. Връзките между прешлените показват, че вратът е бил необичайно вдървен и се е движел по-скоро вертикално, отколкото хоризонтално.

Драконите имат огромно влияние в китайската култура. Те са най-старите и многозначни същества-символи в митологията на далекоизточната страна. Докато за западната цивилизация змейовете и ламите са зли същества, то при китайците драконите се смятат за пазители. Те вдъхват страхопочитание и са добри създания, които носят късмет и богатство.

Въпросът за появата на дракона в хорските легенди е спорен. Доскоро се смяташе, че драконът е олицетворение на крокодила, змия и дори на светкавица в небосвода през облачен ден. С откриването на Дракона от Цинцзян много от тези теории могат да станат несъществени.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
11.03.2015 18:45
Много интерсно. Не се учудвам когато учените откриват нови находки на изчезнали животни. Нявятно има още много неща, които предстои да открием.
0
0