Откриха планета с гигантска пръстенова система

Планета с пръстени

Планета, която има гигантска пръстенова система, беше открита от астрономите, съобщава Би Би Си. Откритието е дело на смесен холандско-американски екип, който го е публикувал в последния брой на научното списание Астрофизичен журнал.

Според учените новооткритата планета е уникална, защото пръстеновата ѝ система и поне 200 пъти по-голяма от тази на Сатурн.

Друг факт, който прави откритието уникално, е че това е първата подобна структура около планета, открита извън пределите на нашата Слънчева система.

Първоначалните изчисления на астрономите показват, че планетата има не по-малко от 30 пръстена, като всеки от тях е с диаметър няколко милиона километра.

Най-вероятно част от материала на пръстените вече е образувал малки спътници. За това подсказват пролуки, открити в пръстеновата система. Подобно явление се наблюдава и при пръстените на Сатурн.

Планетата, която учените на шега определят като вид Супер Сатурн, се намира на 420 милиона светлинни години от Земята.

Според астрономите супер двойникът на Сатурн е доста горещ. Изследвания показват, че температурата на повърхността ѝ най-вероятно е около 1000-2000 градуса по Целзий.

Слънчева система

Това означава, че пръстените ѝ са съставени предимно от прах, за разлика от сатурновите, които са съставени основно от лед.

От какъвто и материал да са съставени, те несъмнено са доста внушителни, обобщават астрономите, защото ако Сатурн имаше подобни пръстени, те щяха да се виждат от Земята с просто око.

Откритието на екипа от учени от Холандия и САЩ би било невъзможно, ако не бяха 10-годишните наблюдения на звезди и данни, събрани по проекта SuperWasp.

Планетата с гигантската пръстенова система е тип газов гигант като Юпитер, като масата ѝ надвишава тази на Юпитер между 10 и 40 пъти.

Кръстена е J1407b и според откривателите ѝ тя може да предложи различен поглед върху процесите, довели до формирането на естествените спътници около газовите гиганти и в нашата слънчева система.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати