Православаната църква почита днес Свети Три Светители

Свети Три Светители

На 30 януари Българската православна църква отдава почит на светците Йоан Златоуст, Василий Велики и Григорий Богослов, наричани Свети три светители, оставили на поколенията безценно писмено наследство.

Тримата светители са определяни като най-достойните епископи в християнството, които са допринесли със словото и писмеността си за утвърждаването на вярата.

Свети Василий Велики и свети Григорий Богослов принадлежат към т.нар кападокийските отци, които са оформили писменото богатство на християнската църква.

Свети Йоан Златоуст е бил епископ в Константинипол. Макар че и тримата светци имат свой отделен ден в календара, когото им се отдава почит, християнството е определило и един ден като празник на тримата.

Григорий Богослов

Празникът на Свети три светители е определен след бурен спор през XI век. Дебат е възникнал по въпроса кой от тримата светци е най-достоен и кой от тях е с най-голям принос за утвърждаването на християнската вяра. Дебатиращите се разделили на василиани, григориани и йоанити.

Преданието казва, че за да разрешат спора, тримата светци са се явили една нощ пред епископа на град Евхаита – Йоан Евхаитски, и му заявили, че и тримата са равни пред Бог със своя принос. Така било решено в един ден от годината да се отдава почит на труда и на тримата светци.

Празникът на Три светители се отбелязва от 1076 година, като лично Йоан Евхаитски води първата тържествена служба.

Василий Велики е християнски светец, църковен писател и богослов. В римокатолическата църква е наричан също доктор на християнския храм. Автор е на многочислени проповеди и писма на християнска тематика, а от тях до наши дни са съхранени над 300.

Григорий Богослов е християнски светец, който е бил председател на Втория вселенски събор през 381 година. Автор е на Слова за богословите, духовни стихове и множество послания.

Йоан Златоуст е светецът, който е оставил най-обемната християнска литература за Източноправославната църква. Най-известният му текст е Света Божествена литургия на свети Йоан Златоуст.

Рейтинг

5 0
4 0
3 3
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати