Зловеща акула беше открита край бреговете на Австралия

Акула

Зловеща праисторическа акула беше уловена крой югоизточното крайбрежие на Австралия. Ужасяващото създание, което силно наподобява на чудовище, излязло от научнофантастичен филм на ужасите, всъщност е рядък вид акула, наречена Мантиева акула (Chlamydoselachus anguineus).

Морското чудовище е известно още с наименованието фосилна акула, защото корените му могат да бъдат проследени 80 милиона години назад във времето. Рибарят, уловил акулата, е останал шокиран от ужасяващата гледка и дори решил, че е открил нов, неизвестен до този момент вид риба.

Мантиевата акула няма типичната форма на останалите представители на семейство акули. Тя име змиевидно тяло и дълга челюст, която ѝ позволява да погълне плячката цяла. В устата на ужасяващото създание има около 300 зъба, които са подредени в 25 реда.

Живата вкаменелост има шест чифта хриле, които наподобяват яка и гръбни перки, подобно на другите хищни риби.

Подводна пещера

Естественият хабитат на тези фосилни създания са дълбоките води около Британскитя острови, Испания, Северното крайбрежие на Африка, Австралия, Нова Зеландия и Япония. Мантиевите акули са дълбоководни риби, които живеят на около 1500 метра дълбочина.

За първи път видът е бил описан през 1884 г.

Уловената от австралийски рибари акула е била близо 1.5 м дълга. Тя уловена на около 1000 метра дълбочина, което е доста необичайно. Нещо повече – когато са я извадили на повърхността, тя е била все още жива.

Мантиевите акули са необикновен вид, който почти не еволюирал през последните 80 милиона години. Не се знае колко от тези ужасяващи акули обитават океаните, защото са трудни за улавяне и изучаване.

Те са сред рибите с най-дълга бременност. Според учените бременността при мантиевите акули продължава около 3 и половина години, тъй като ембрионът им нараства едва с 1.4 см на месец.

Уловената край бреговете на Австралия акула е била дарена на местен музей, по данни на CNN. Не такава е съдбата на събратята ѝ, които от време на време попадат в мрежите на рибарите. Месото на мантиевата акула се смята за деликатес в Тайван.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати