Японска техника с пръсти ви връща спокойствието

Пръсти

Според една японска техника всеки един човек може да контролира емоциите си само ако придържа определен пръст на ръката си. Японците вярват, че всеки един от нашите пръсти контролира някоя емоция.

Всичко, което трябва да направите, ако сте изплашени, гневни или притеснени, е да хванете пръстите, които отговарят за душевния ви дискомфорт и след простото упражнение би трябвало да сте си върнали спокойствието.

Според японската техника палецът отговаря за притеснението, показалецът - за страха, средният пръст – за гнева, безименият пръст – за тъгата, а кутрето отговаря за усилието.

Ако изпитате някоя от посочените емоции, трябва да хванете съответния пръст на едната ръка – без значение коя, а след това на другата ръка.

Няма конкретно определено време, в което да държите пръстите, виновни за емоциите си. В японската техника се казва, че нужното време се определя съгласно индивидуалното емоционално състояние на всеки един човек.

Според изследвания на психолози може да използваме и водата като ефективен начин да си върнем спокойствието, намалявайки стреса и напрежението.

Вода

Експерименти са доказали, че и само съзерцаването на вода може да намали нервното напрежение, което сте изпитали през деня. Доказано е и че хората, които живеят около водни басейни – изкуствени или естествени, са много по-спокойни и уравновесени.

Резултат е дала техника, при която психолози карали гневни и яростни хора да наблюдават чаша вода за около 5 минути, след което те овладявали емоциите си.

Бърз и лесен начин, за да свалите стресовото напрежение, е да измиете лицето си със студена вода. Отлично успокояващо действие има и студеният душ. Ако по-хладната вода не ви притеснява, вземете си 10-минутен студен душ преди лягане и след това ще спите много по-спокойно.

С доказан ефект е и изпиването на чаша студено вода. Охлаждането на устната кухина и гърлото с вода за кратко време понижава температурата на тялото, намалява сърдечната честота и ви помага да се овладеете при нервно напрежение, ако водата се пие на малки глътки.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати