Как да тълкуваме най-известните жестове с крака

Крака

Жестовете с краката се използват, предимно когато един човек се опитва да изгради бариера между себе си и своя събеседник, казва австралиецът Алън Пийз в книгата си Езикът на тялото.

Най-популярният жест с крака е, когато те са кръстосани. В повечето случаи десният крак прехвърля левия. По дефиниция това е знак за враждебност, отрицателна нагласа, нервност, резервираност и неувереност.

Често обаче тази поза се заема от хора, които са принудени дълго време да седят на стол и им става неудобно. Тогава не трябва да тълкуваме жеста според теорията на Езика на тялото, тъй като хората са принудени от обстоятелствата да кръстосат краката си, а не техните емоции.

Когато прехвърляме единия си крак върху другия, получавайки се по този начин числото 4, даваме несловесен знак на нашите събеседници, че сме готови за спор. Подобна поза с краката се заема само от хора, които имат конкурентна нагласа и са готови и защитят мнението си.

Ако един човек е заел с крака позата на числото 4 и с ръце придържа краката си, трябва да сте сигурни, че той всеки един момент ще избухне. Често реакциите на подобен човек са прибързани или е готов да спори от инат.

Жестове с карака

В същата поза, ако ръцете са зад тила, този човек показва самоувереност и властен характер. Често тази поза е използва от адвокати, управители на банки или големи компании.

Универсална поза, показваща готовността на един човек да слуша, е когато краката му не са кръстосани, а ръцете докосват едното бедро или коляно. Когато обаче човек се е хванал за стола, трябва да знаете, че разговорът не му е интересен и иска да си тръгне.

Жестът с кръстосване на краката в изправено положение, когато единият прехвърля другия, подпирайки се на пръсти, се прави от човек, който едва познава събеседника си. В повечето случаи, когато събеседниците се опознаят, човек отключва позата си.

Когато един човек кръстосва глезените си, то той се опитва да потисне своя емоция – нервно напрежение, отрицателна нагласа или страх, която не иска събеседникът му да усети.

Ако човек прехвърли стъпалото си зад коляното на другия крак, той заема отбранителна позиция. Тази поза е характерна за стеснителните и срамежливи хора.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мики Маус
Мики Маус
02.02.2015 17:03
А какво означава когато събеседничката ми си прехвърли краката на моите рамене ?
6
1