След Плутон има още поне 2 планети

Нови планети

Гравитационни смущения на планетните обекти след Нептун подсказват, че зад Плутон се крият поне още 2 неизвестни планети. Ако това бъде потвърдено, границите на Слънчевата система ще се разширят.

До този извод са стигнали учените от университета Комплутенсе в Мадрид и от Кембриджския университет, след като са анализирали ефектите от механизма Козай в Китай.

Уредът е отчел странно поведение и разпределение на обектите след Нептун, което според експертите може да се обясни само с наличието на нови планети, които внасят гравитационен смут.

Според общоприетата теория за транснептуновите обекти те трябва да орбитират на разстояние от около 150 астрономически единици и да са в орбитална равнина или наклон, подобно на планетите в Слънчевата система, независимо че са разпределени произволно. Това обаче не се потвърждава от наблюденията.

Астрономите са забелязали, че обектите след Нептун орбитират на различни разстояния - от 15 до 500 астрономически единици, а наклоните им варират от 0 до 20 градуса, което е прекалено необичайно.

Слънчева система

Изобилието на обекти с неочаквани орбитални параметри ни кара да вярваме, че някакви невидими сили променят разпределението на орбиталните елементи и на най-отдалечените транснептунови обекти. Смятаме, че най-вероятното обяснение са други неизвестни планети зад Нептун и Плутон – твърди експертът по астрономия Карлос де ла Фуенте Маркос пред Universe today.

В проучването са били разгледани 13 космически обекта, като сред тях са били кометата 96Р/ Макхолц и планетата-джудже 2102 VP113, открита миналата година в облака на Оорт.

Специалисти смятат, че планетата-джудже е под въздействие на друга ледена планета, която е поне 10 пъти по-голяма от нашата Земя.

От наблюдението стана ясно и че дискът, който неотдавна се намираше точно до звездата HL Tauri, вече е на разстояние повече от 100 астрономически единици от нея.

Странното движение на тези небесни обекти може да обори теорията, която в момента твърди, че след Нептун няма други планети в Слънчевата система.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати