Добрите хора умират на рождения си ден
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Добрите хора умират на рождения си ден

Добрите хора умират на рождения си ден

Смърт

Има старо поверие, че добрите хора умират на рождения си ден. А рождените дни са нещо, което всеки изживява по свой, индивидуален начин. Рождената дата е свързана и с известен фатализъм. Според учените именно на рождения ни ден ни грозят много по-страшни неща от това да преядем и препием.

Наскоро швейцарски учени разкриха изненадваща статистика. Според проведеното проучване вероятността да умрете на рождения си ден е с 14% по-голяма, отколкото тази това да се случи в който и да е друг ден от годината.

Специалистите са анализирали данни за 2.5 млн. смъртни случаи в Швейцария в периода между 1969 и 2008 г. Изглежда рождените дни приключват по смъртоносен начин по-често от очакваното.

Хипотезите за този феномен, разбира се, са много. Според някои, когато човек усети смъртта, изчаква до рождения си ден и тогава предава Богу дух. Друг аргумент е, че именно на рождената си дата човек се чувства неуязвим и предприема много повече рискове от другите дни през годината.

Голяма част от случаите на смърт например са следствие на каране на автомобил в нетрезво състояние, най-често след купон по случай на празника.

Честит Рожден Ден

Според статистика от Кембриджския университет професор Давид Шпигелхалтер ефектът е категорично свързан със самите рождени дни. Той твърди, че има нещо на рождения ви ден, което ви убива, а не някакви психологически причини.

Ръководителите на изследването обаче твърдят, че данните за смъртните случаи на рожден ден недвусмислено показват, че рискът от фатален край е по-голям по точно определени причини, предимно инциденти и самоубийства.

Шпигелхалтер обаче контрира, че информация е сравнима с еднотипен 14% ръст при всички причини. Това е мащабно изследване с разгледани 2.5 милиона смъртни случаи. Резултатите показват едва 900 случая, в които хората са записани със същата дата на раждане като датата на смъртта.

Възможно е, когато датата на раждане на определен човек е неизвестна, чиновниците да използват датата на смърт и за рождена дата, просто за да попълнят задължителното поле във формуляра. Друг подобен вариант са хора, бързащи да попълнят документите, да запишат една и съща дата и в двете полета по погрешка.

И ако приемем, че грешки във въвеждането на данните се случат само при 0.04% от смъртните актове, целият ефект става много обясним. Така допълнителният риск от смърт на рождения ден спада до около 4%.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ВОДНО конче
ВОДНО конче
01.02.2015 20:21
Забелязала съм,че много от хората си отиват от този свят около рождените си дни/+- около месец/,дори бих казала повечето.Същото важи дори и за моите баба-месец преди,дядо-месец след,баща-месец преди,братовчед-2 седмици преди.
10
0
.................
.................
18.04.2015 16:20
Абсолютно съм съгласна с гореказаното...свекър ми почина 2 седмици преди рожденния си ден, а баща ми 2 седмици след него....
4
0