Тази година ще е с 1 секунда по-дълга

Часовник

Учените имат възможност да взимат кардинални решения за човечеството. Такова взеха и за 2015 година. Тя ще бъде с една секунда по-дълга, за да се компенсира по-бавното въртене на Земята.

Прибавянето на допълнителна секунда е наложително, тъй като е установено, че въртенето на Земята постепенно се забавя с 2 хилядни от секундата. А изгубеното време трябва да се навакса и да се изравни с атомното.

Вече е решено и кога ще стане това добавяне. На обяд на 30 юни в 11:59:60 ч. ще се координира универсално време. По този начин общият брой на секундите през 2015 година ще достигне 31 536 001.

Това изобщо не е първият път, в който се добавя по една секунда, за да се изравни времето. От 1972 година това е 26-ят път, откакто се практикува добавянето на една секунда.

Земята

Първата високосна секунда е добавена точно на 30 юни 1972 г. Ако практиката не бе установена, времето ще изостане с 2-3 минути до 2100 г. и с половин час до 2700 година.

Решението е дело на Международната служба за въртенето на Земята, която се намира в Париж. Всеки път екип от изследователи и учени правят редица изчисления, за да изберат идеалния момент, когато трябва да се добави тази една секунда.

Подобни високосни секунди обикновено се използват, за да помогнат на гражданското време да се изравни с атомното. Това е така, тъй като атомното време е константа, докато гражданското изостава всеки ден с 2 хилядни от секундата. Ежегодно те се добавят или на 30 юни, или на 31 декември.

Всъщност най-точните часовници в света са атомните. Те работят с цезиеви атоми. Това гарантира 300 милиона години без отклонения. И въпреки това най-точният часовник, който съществува на Земята, е в Болдър, Колорадо.

Там се намира лабораторията с най-точния часовник в света – 5 милиарда години без изменение. За разлика от цезиевите атоми, той използва елементът стронций, който е хванат в светлинна мрежа от лазери.

Стронциевите атоми са възбудени от лазерите и вибрират с много висока честота – 10 000 пъти по-голяма от тази на цезия.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари