Откриха цели 8 екзопланети, годни за живот

Планети

С нарастването на населението на Земята и изчерпващите се ресурси, учените все по-често обръщат поглед към небето с надеждата да открият и други планети, годни да приютят човешкото начало. Наскоро НАСА обяви, че е открила нови осем екзопланети, подходящи за живот. Не една, а цели две от тях са "близначки" на Земята и са с подходящи условия за живот.

Един от авторите на откритието - Гийермо Торес от Центъра по астрофизика на Харвардския университет заяви, че всяко от тези небесни тела има шанс да е досущ като Земята. Възможно е теренът на тези планети да е скалист, досущ като нашата планета.

Така те попадат в графата обитаема зона, в която водата е в течно състояние. Ако това е така, шансовете там да съществува живот са много големи. Той, разбира се, може да е много по-различен от този, който земляните си представят.

Двете екзопланети, които най-много се доближават по своята структура до нашата, са Kepler-438b и Kepler-442b, и се намират съответно на 470 и 1100 светлинни години разстояние. Една светлинна година се равнява на 9461 милиарда километра. Те кръжат в орбита около звезди, наречени червени джуджета.

Червените джуджета са по-малки и по-слабо нагрети от нашето Слънце. Въпреки това те дават на своите планети светлина и топлина, достатъчни за съществуване на течаща вода и съответно живот. Планетите близначки обикалят около своята звезда съответно - Kepler-438b за 35 дни и Kepler-442b - за 112 дни.

Други Планети

Интересното е, че двете планети се доближават и по-размери до тези на Земята. Размерът на Kepler-438b е едва 12 на сто по-голям от този на Земята, а шансовете да бъде скалиста планета са 70 на сто. Диаметърът на Kepler-442b пък е с една трета по-голям от този на нашата планета. За това небесно тяло учените дават около 60 на сто шанс да бъде скалисто.

Въпреки обнадеждаващите данни, учените са категорични, че все още е твърде рано да се правят реални предположения за живот на тези планети. Двете планети обаче могат да бъдат категоризирани като обещаващи кандидати.

Данните за съществуването на двете екзопланети са изпратени под формата на снимки от телескопа “Кеплер”, който се намира в сянката на Земята. От години той се използва за заснемане на далечни планети чрез наблюдение на затъмняването на светлината на дадена звезда, когато избраната планета преминава пред нея.

Получените снимки пък се съпоставят с данни, получени от телескопи на повърхността на Земята. До момента откритите и потвърдени от телескопа “Кеплер” екзопланети достигат 1000.

Рейтинг

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари