Над 5000 езика ще изчезнат около 2115

Език

Група американски учени твърдят, че към 2115 година ще изчезнат повече от 5000 езика. Те са изчислили, че дотогава от близо шестте хиляди езика, на които се говори на Земята, повече пет хиляди от тях ще изчезнат.

Учените обясняват това си твърдение с обективните обстоятелства, като това, че малките езикови групи са под въздействието на големите общности.

Историята показва, че с времето те неминуемо приемат тяхната култура, а също и езика. В същото време обаче някои неголеми общества като японското запазват езика си благодарение на това, че са изключително напреднали.

Очаква се в следващите години да остават все по-малко езици. Те ще са с опростен модел на орална комуникация и ще обхващат цели континенти.

Въпреки че в момента най-разпространеният език е мандарин – той се говори в Китай, Сингапур, Тайван и Индонезия, според учените английският и за в бъдеще ще остане най-масово използваният език за комуникация. Това се обуславя от факта, че е изключително прост и лесен за употреба.

Подобни процеси са наблюдавани и в миналото, но не с такива темпове, както днес. Изследователите смятат, че като катализатор действат набиращите скорост процеси на глобализацията.

Езици

Всъщност в глобализацията мнозина виждат положителното, но не са малко и тези, които я смятат за новото човешко бреме. За всички обаче тя е необратим процес, който засяга всички ни в една и съща степен и по един и същ начин. Но последствията от нея са различни.

Глобализацията разделя дотолкова, доколкото и обединява. Всъщност тя разделя, обединявайки. А причините за това разделение съвпадат с тези, целящи унифицирането на света.

Точно това се случва с езиците – това, което се явява като глобализация и свобода за едни, за много други става неканена и жестока участ. Каквото и да е индивидуалното мнение, тези процеси са необратими и безвъзвратни до момента, в който глобализацията не реши, че трябва да се променят.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати