На 7 януари кометата Лавджой приближава максимално Земята

Лавджой

На 7 януари кометата Лавджой ще приближи Земята на разстояние от 70.2 милиона километра, което е най-близкото преминаване на небесното тяло край нашата планета, информира Индипендънт.

Кометата С/2014 Q е кръстена на откривателя си Тери Лавджой, а от няколко седмици небесното тяло радва жителите на Южното полукълбо със зеленикавото си сияние.

Според Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА тя ще е най-близко до Земята на 7 януари, а най-добре ще може да се наблюдава от Северното полукълбо на планетата.

Интернет сайтът Спейс дори ще предава на живо преминаването на Лавджой край нашата планета. Проектът е наречен Виртуален телескоп и предвижда още едно живо издание, показващо пътя на кометата, което ще се излъчи на 11 януари.

Небесното тяло оставя зеленикава следа след себе си, което се дължи на газовете, излизащи от нея - цианоген и и двуатомен въглерод, които светят в зелено, когато през тях преминава слънчева светлина.

Комети

След тази седмица кометата постепенно ще се отдалечава от Земята и Слънцето и бързо ще избледнее на небето. Следващото доближаване до планетата ни ще стане след 8000 години.

Лавджой успя да изуми астрономите преди няколко години, след като оцеля при максимално близък полет до Слънцето. Кометата премина на разстояние от 14 000 километра от повърхността на звездата в нашата система и остана невредима.

Повечето астрономи предполагаха, че небесното тяло ще се изчезна след приближаването си до Слънцето, но това не се случи и сега опашатата комета се е насочила към Земята.

Кометата Лавджой е открита през 2011 година от австралийски астроном и е едно от последните космически открития.

Преди месец руския астроном Леонид Еленин, работещ към Руската академия на науките, откри нова комета, намираща се на 0.877 астрономически единици от Земята.

P/2014 X1 няма да приближава планетата ни и няма да може да се наблюдава с невъоръжено око.

През 2010 година откривателят ѝ Леонид Еленин стана първия руснак, който откри комета.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати