Откриха неизвестен вид в Марианската падина

Марианската падина

Марианската падина засега е най-дълбоката известна океанска падина, както и най-дълбокото място в земната кора - почти 11 километра. Мрачните ѝ дълбини от години предизвикват научния и любителски интерес.

Преди дни изследователите се натъкнаха на неописани видове по време на експедиция в Марианската падина в Тихия океан. На кадрите, заснети със специални апарати, се вижда неизвестна риба на рекордна дълбочина.

На 8145 метра – с 500 метра повече от предишния рекорд, американските учени са открили риба. Тя не може да се асоциира с никоя друга, позната до момента. Морското създание изглежда доста странно и до момента не бе известно на научния свят. Освен тази риба са заснети и други неописани видове, но на по-плитка дълбочина.

Целта на проведената експедиция била да се изучат стените на подводен каньон. Мисията е продължила общо 30 дни. Екипът се е придвижвал с кораба Фолклор, а проучвателната дейност е финансирана от океанския институт Шмит.

Неизвестна риба

Екипът от учени е използвал безпилотни подводни апарати, пускани на дълбочина между 5000 и 10 600 метра. С тях е заснет видеоматериал с обща продължителност 100 часа. На записа ясно се вижда рибата рекордьор.

До момента първото място за най-дълбоко обитаваща риба държеше Японската падина, също в Тихия океан. Там създанието се нарича Pseudoliparis amblystomopsi. То е открито на 7700 метра дълбочина.

Една от хипотезите е, че новата риба е разновидност на предишната. Външно изглежда изключително крехка. Има бледа, розова окраска. След себе си влачи прозрачна тъкан.

За да бъде установено със сигурност дали рибата е нов вид или е резултат от мутация, то подобен екземпляр със сигурност трябва да бъде уловен и изкаран на сушата. Това е доста трудоемко и не се знае дали ще бъде предприето.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
31.12.2014 00:44
Доста интересна статия. Науката напредва, но все още, сигурна съм има хиляди неоткрити същества за които вероятно дори не сме си представяли че може да съществуват. :)
8
0