НАСА се готви да колонизира Венера

Венера

Проучването на Слънчевата система е начинание, с което космическите агенции са се захванали напълно сериозно. Оказва се, че НАСА има много смели и амбициозни планове за Венера и дори смята, че тази планета някой ден може да бъде колонизирана от хората, предават западни издания.

Идеята е в близкото бъдеще колонията да се намира в специализиран кораб, реещ се в атмосферата на планетата. И независимо че за повечето обикновени хора това звучи като лудост, специалистите са обнадеждени.

Учените са на мнение, че условията, които се наблюдават по повърхността на Венера са непригодни за живот, тъй като там атмосферното налягане е повече от деветдесет пъти по-голямо от това, което се наблюдава на нашата планета.

Също така средната температура на втората планета в Слънчевата система е твърде висока. Междувременно атмосферата се характеризира със състав, съдържащ неголямо количество азот, въглероден диоксид и облачно покритие от сярна киселина.

Космонавт

Интересното обаче е, че над даденото облачно покритие условията са различни. Петдесет километра над повърхността на Венера условията, които се забелязват, не са чак толкова различни от тези на нашата планета. Разликата в гравитацията не е драстична, а освен това температурата достига до 75 градуса по Целзий. Но пък учените смятат, че колонията ще е под атмосферната протекция от слънчевата радиация.

НАСА вече подготвя предварителен проект за проучването на втората по ред планета в Слънчевата система. Той се казва HAVOC /High Altitude Venus Operational Concept/ и се състои от различни етапи.

Първоначално следва да бъде пратен робот, чиято цел е да вземе материал от повърхността. В случай на успех, за тридесет дни ще бъдат пратени двама човека, които ще се движат в специализиран лек кораб и ще проучват условията на 50 километра височина.

В случай че и това проучване бъде безпроблемно, не е изключено там да се появят още учени, които да се движат в атмосферата дори по-дълго време. Ако всички етапи се окажат успешни, най-накрая ще бъде изпратена постоянна инсталация, в която да живеят земляни.

Рейтинг

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари