Кои бяха най-големите космически събития за 2014-та

Космос

Едни от най-значимите космически проекти, стартирали преди около десетилетие, достигнаха своята кулминация през 2014-та година, с което направиха още една крачка към разбулването на някои от тайните на Вселената.

Безспорно най-значимото и успешно събитие за изминаващата година беше кацането на модула Фила върху повърхността на кометата 67З/Чурюмов-Герасименко.

Фила беше спуснат от сондата Розета, чиято мисия започна през 2004 година.

Метеорит

Епохалното кацане стана на 511 милиона километра от нашата планета, а целта на мисията е да открие първите вещества, които са участвали при сформирането на Слънчевата система.

Пробите от кометата ще помогнат на учените да да установят етапите от развитието на Земята и останалите планети.

В началото на 2014-та година Индия също постигна голям успех в астрономията. През януари специалистите изстреляха ракета-носител с криогенен двигател, с която изпратиха сонда на Марс.

Мисията на Мангалиан ще обикаля около Червената планета, за да отговори на въпроса дали е възможен живот на съседната ни планета.

През тази година китайци изпратиха лунохода Нефритен заек, който ще изследва повърхността на естествения спътник на Земята. Основната мисия на лунохода е да донесе повече информация относно размера, свойствата и температурата на лунното ядро.

Марс

За 2017 година в Китай планират да изпратят свой астронавт на Луната, с което да станат първата азиатска държава, осъществила тази мисия.

Япония от друга страна успешно изстреля сондата Хаябуса-2, която трябва да достигне астероида 1999 JU3 през 2018 година, за да събере прах от грунта на съдържащия въглерод и вода от небесния обект, които да помогнат при изучаването на Слънчевата система.

От НАСА успяха да извършат първия си успешен изпитателен полет на космическия кораб Орион. С него от Американската космическа агенция възнамеряват да изпращат астронавти до Марс и астероиди.

През изминаващата година български екип от астрономи, ръководени от астрофизика Веселин Костов, откриха клатушкащата се екзопланета Кеплер-413b с помощта на телескопа Кеплер.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати