Очаква се най-силната магнитна буря на 2009

Очаква се най-силната магнитна буря на 2009

Най-силната магнитна буря на годината се очаква да се разрази през следващата седмица. Това твърдят руски учени от физическия институт „Лебедев”. Според тях в резултат на появата на две активности в обсега на слънцето ще има изключително силно смущение в магнитосферата.

Основна причина за рязкото засилване на слънчевата активност се крие в едновременната поява на активности с номера 1028 и 1029, с които са обозначени в каталога NOAA.

Това нарастване на активността вече се усеща и на Земята, тъй като през тази седмица бяха регистрирани пет смущения в магнитосферата, чиято сумарна продължителност е над 10 часа. В следващите дни това въздействие най-вероятно ще се увеличи. Причината, според учените е в това, че активност 1029 е пресекла нулевия слънчев меридиан и е преминала от източното полукълбо на слънцето към западното, което е с по-силна геоефективност.

Очаква се най-силната магнитна буря на 2009

През следващата седмица не се учудвайте, ако близките и колегите ви, а и самите вие станете раздразнителни без повод или постоянно страдате от главоболие.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати