sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Почина последният мъжки бял носорог

Почина последният мъжки бял носорог

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k914
Носорог
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Последният бял носорог от мъжки пол почина в зоопарк в САЩ. След смъртта на Ангалифу представителите на неговия вид са пред изчезване, тъй като на планетата са останали още 5 бели носорога – все женски.

Ангалифу е починал на 44 години от естествена смърт, съобщават служителите на зоогическата градина в Сан Диего чрез социалната мрежа Туитър, цитирани от БТА.

Мъжкият бял носорог бе докарат в американската зоологическа градина през 80-те години на миналия век от Судан. Зоолози правиха опити да продължават вида, но те бяха все неуспешни.

Преди време в клетката на Ангалифу беше настанена женската Нолу, но двамата не успяха да създадат потомство.

Сътрудници от Института за изследване и опазване на околната среда са запазили семенен материал от починалия носорог, като казват, че ще подновят опитите за оплождане на женските бели носорози, за да спасят вида от изчезване.

Три от редките носорози се намират в Кения, един от тях остава в САЩ, а петата женска се намира в зоологическа градина в Чехия.

През 1960 година белите носорози по света са били 2250, като огромна вина за тяхното рекордно изчезване имат бракониерите, които ги убивали заради рядката им кожа и рог.

В някои култури се смята, че рогът от бял носорог има лечебни свойства. Заради това предание съществува черен пазар, който разпространява редкия рог.

Белият носорог е обитавал тревистите местности на Южна Африка. Той е доста по-едър от черния носорог, като на дължина достига до 4.5 метра, а на височина – до 2 метра.

Заради теглото му от 3600 килограма той е най-едрият сухоземен бозайник след слона.

Въпреки че е сив на цвят, в науката се нарича бял. Предполага се, че това объркване е дошло, когато англичаните са превели холандската дума вийд, означаваща широк, на уайт, което се превежда като бял.

Холандците нарекли вида на носорога широк заради широката му уста, която много наподобява формата на клюн и е много различна от тази на черния носорог. Прочутият му рог започва да расте, когато животното навърши 1 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest