Метан и органични съединения доказват живота на Марс

Кюриосити

Ново откритие на американския марсоход Кюриосити доказва, че на Червената планета съществуват условия за живот. Представители на НАСА съобщиха, че на Марс има метан и органични съединения.

Това бе кратък изблик на метан, чието количество се увеличи десеткратно, а след това се разнесе. Това сочи, че има някакъв източник от биологичен или небиологичен произход. Това е велик момент за мисията. Наличието на този газ поставя много загадки – заявиха от Американската космическа агенция.

В древни скали марсоходът откри органични молекули, но все още експертите избягват да дават крайни заключения относно евентуалните условия за живот на Червената планета, като ще изчакат нови доказателства от мисията.

Мисиите до Марс са едно най-големите предизвикателства, заради което малко държави по света биха предприели подобна сложна задача, тъй като изпълнението ѝ е много трудно.

Преди време индийската сонда Мангалиан застана в орбитата около Марс, но не успя да кацне на планетата. Същите неуспешни опити са правили и други космически агенции, опитвайки се да извлекат проби от Марс.

Русия например е правила 16 опита за кацане на Марс, от които само 2 мисии за успешни, а останалите 14 са провалени, съобщава Асошиейтед прес.

Марс

През 1960 година е първият руски опит за достигане до Червената планета, но тогава апаратът дори не е успял да премине земната орбита.

През 1971 година е първият успешен опит на тогавашния СССР за изпращане на космически апарат, който обаче успял да остане на Марс едва 20 секунди.

Най-успешните мисии за изучаване на Червената планета са на НАСА, която има 15 успеха и само 4 провала. Космическата агенция прави първите снимки на Марс и открива заледената вода по повърхността на планетата.

В момента на Червената планета работят два роувъра на НАСА – Кюриосити и Опортюнити. През 2030 година американците дори планират да изпратят първите хора, които ще кацнат на съседната ни планета, търсейки отговорите на една от най-тайнствените планети в Слънчевата система.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати