Проби на Фила отричат земната вода да е дошла от комети

Комети

Първите данни на спускаемия модул Фила, който кацна на кометата Чурюмов-Герасименко, са проби, които карат експертите да се съмняват в теорията, че водата на Земята е дошла от комети.

Анализи от повърхността на кометата показват, че водата на нея съдържа много по-голямо количество тежки водородни изотопи – деутерий, които не се откриват в земната вода.

Подобен анализ кара учените да се усъмнят в популярната теория, че водата на Земята е дошла от комети, с които се е сблъскала.

Въпросът за точния произход на водата на Земята, както преди, остава открит. Какви небесни тела са я донесли на нашата планета - предстои да се отговори – заяви Катрин Алтвег от университета на Берн в Швейцария пред списание Science.

Според една от водещите хипотези водата на нашата планета е съществувала още при самото ѝ формиране, но след определен период от време тя се е изпарила напълно, а познатите ни водни източници са от вода на комети.

Вода

Данните на робота Фила, който е част от мисията Розета, влязоха в противоречие с тази теория, като доказаха, че между водата на Земята и тази извън нея съществуват огромни разлики.

Кометите, които преминават край нашата планета, са селектирани в две основни категории – близки и далечни. За близки се определят кометите, идващи от пояса на Кайпер – разположен между орбитите на Нептун и Плутон.

Към далечните комети се отнасят небесните тела от облака Оорт, който се простира по най-външния край на Слънчевата система.

През 2011 година беше изследвана водата в комета, идваща от пояса на Кайпер, наречена Хартли 2. Резултатите тогава показаха, че водата на кометата и водата на Земята са напълно идентични.

Проучвана е още и водата на Халеевата комета, произхождаща от облака на Оорт, като тогава астрономите откриват, че водата също е богата на деутерий.

Кометата Чурюмов-Герасименко също произхожда от пояса на Кайпер, но в откритата на нея вода имат повече водородни изтопи дори от Халеевата комета.

Това още повече затруднява учените в отговора на въпроса дали близка или далечна комета е донесла водата на Земята.

Виж повече

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Niko
Niko
05.03.2015 15:19
Това че водата на Чурюмов-Герасименко и Земята са с различна структура, означава че на друга комета може да има и трети вид вода. Това ме кара да съм почти 100% сигурен, че все на някоя комета е възможно да има вода, като тази тук, на Земята.
0
0