Акито на астронавтите се превръща в биогориво

Астронавти

Аки-то на астронавтите да се превръща в гориво – това е новата идея на учените от университета във Флорида. Те са разработили иновативна технология, чрез която екстрементите на астронавтите ще се превръщат в метаново гориво за космическите кораби. Само за седмица системата ще е способна да доставя до 290 литра метан от човек дневно.

Установена от край време е практиката на НАСА отделните отпадъци от организма да бъдат събирани в специални контейнери. При повторно навлизане на космическия апарат в плътните слоеве на атмосферата те подлежат на повторно изгаряне.

Един от пропуските в системата обаче е при продължителните полети, като тези за изграждане на бази на Луната например. В тези случаи подобно решение е неприложимо. По-дългото време в Космоса означава повече контейнери, а с тях не може да се замърсява повърхността на Луната или космическото пространство изобщо.

И тъй като решение на проблема не се измислило, НАСА се обръща към професор Пратап Пуламанапалил. Той е извършил редица лабораторни тестове на предоставените му контейнери с екскременти и хранителни отпадъци.

Той е отчел и измерил скоростта и обема на метана, получен от тях. Резултатите били повече от обнадеждаващи – за една седмица тестове системата може да осигури главозамайващите 290 литра метан на човек на ден.

Системата за преработване представлява биореактор, който убива болестотворните микроорганизми и произвежда биогаз, който е смес от метан и въглероден диоксид. От друга страна, машината разлага и органичните съединения.

Ракета

От тях може да се извлече около 750 литра непитейна (техническа) вода. Чрез електролиза тази вода ще се разлага на водород и кислород, като по този начин се създава и авариен запас от въздух за астронавтите.

Професор Пуламанапалил твърди още, че след всички тези процеси издишаният от астронавтите въглероден диоксид и водород също ще могат да бъдат редуцирани в метан и вода. Ако предположенията му са верни, полетите в Космоса ще могат да бъдат доста по-продължителни от сега, на база повече гориво.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари