Вампирите с камъни в гърлото и сърп на шията

Вампирите с камъни в гърлото и сърп на шията

Вампири

Едни от най-характерните легенди за селата в Източна Европа са свързани с вампирите. Учените твърдят, че са намерили първоизточника им – редица смъртни случаи, причинени от болестта холера.

Ново изследване показва, че през 17-ти и 18-ти век т.нар. вампири били погребвани със странни ритуали - апотропей погребения. Те се практикували с цел останалите живи да се предпазят от злото, както и да се попречи на мъртвия да възкръсне от гроба.

Редица анализи и тестове обаче водят към едно общо заключение - вампирите всъщност били жертви на холера. Това се обуславя най-вече от факта, че появата на тези ритуалните погребения съвпада с времето, когато коварната болест се вихри в Източна Европа.

Типични атрибути за апотропей погребенията са сърпове и камъни във вратовете на скелетите. Наскоро именно подобен тип погребения бе разкрит в полско гробище.

Първоначално гробовете били определени като гробове на вампири. Те били пришълци, преместили се в района, малко преди да умрат. Тестовете обаче доказали, че това не са кръвопийци, а първите жертви на холерата.

Скелет

Проби са взети от емайла от зъбите на шест вампира, както и на други 60 души, погребани на същото място. Оказва се, че тези вампири всъщност са местни жители. Погребалният ритуал обаче е различен, тъй като съвременниците им сметнали за доста странна и необичайна внезапната им смърт.

Появата на този тип ритуални погребения напълно съвпада с първите епидемии от холера в Източна Европа. Откритите скелети може би са на хората, които първи са покрусени от болестта. Занижените познания на хората по онова време относно болестите, епидемиите и смъртта неминуемо са ги тласнали към теорията за свръхестественото, в този случай - вампирите.

Местните предания гласят, че силата на вампирите може да бъде прехвърлена на жертвите чрез ухапване. Дори днес в едни от най-тиражираните вампирски филми, вампиризмът наистина се разпространява от вирус.

Учените смятат още, че първият човек, умрял от холера, най-вероятно веднага е бил сметнат за потенциален вампир. А при всяка смърт по онова време, причинена от необичайни обстоятелства, като преждевременна, причинена от насилие, в резултат на самоубийство или от зараза, се считало, че мъртвият може да се върне от гроба. Откъдето логично идват и новите практики за погребение, с цел да се предпазят живите от същата съдба.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати