Откриха метод за определяне на разстоянието между галактиките

Галактика

Галактиките са системи, състоящи се от милиарди звезди и космическа материя, която е разпределена в междузвездното пространство. Това са гигантски системи, зараждащи се веднага след раждането на Вселената от огромни газови облаци в техния център.

Диаметърът на галактиките се равнява на стотици хиляди светлини години. Те са отделени една от друга от големи количества междугалактически прах и междузвезден материал.

Колко точно е разстоянието между отделните галактики, все още не е ясно. Това е на път да се промени, защото астрофизици от университета на Саутхемптън разработиха нов метод, който ще може точно да определи разстоянието до галактиките.

Благодарение на този метод учените са успели да измерят разстоянието до Окото на Саурон – галактиката NGG 4151.

Учените са използвали данни от обсерваторията на Хаваите. Преди разработването на този метод се смяташе, че до масивната черна дупка в Окото на Саурон разстоянието се колебае от 4 до 29 мегапарсека. Благодарение на новия метод въпросното разстояние е изчислено точно, а именно – 19 мегапарсека.

Космос

По думите на авторите на революционното измерване грешката в случая не е повече от 10%. Новият метод на астрофизиците позволява с точност да бъде определена отдалечеността на големите космически обекти, както и да се изчисли масата на черните дупки. По този начин ще бъде разбрана много по-добре историята за разширяването на Вселената.

Окото на Саурон е галактика в съзвездието Ловджийско куче. Тази галактика е една от най-ярките в небето и даже е достъпна за наблюдения от любители-астрономи.

Припомняме, че в началото на годината бях открити шест от т.нар. галактики-медузи при изучаване на снимки, направени с телескопа Хъбъл. Името на тези галактики идва от факта, че след тях има голяма опашка от нови звезди, образуваща се от сблъсък при висока скорост с горещ газ в куповете.

От 2005 година учените са наблюдавали само една двойка галактики-медузи в звезден куп, който се намира в близост до Млечния път. По време на проучването от началото на 2014 година учените са открили едновременно шест подобни галактики.

Рейтинг

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари