Уникално откритие за живот в Космоса

Космос

Наскоро проведен експеримент от руски учени в Космоса е на път да преобърне представите ни за живота там.

Сензационните резултати бяха обявени още през миналата година, но съвсем наскоро за тях разказа ръководителят на полeта от руска страна Владимир Соловьов.

„Животът” е открит от външната страна на Международната космическа станция. Това е първият път, когато там са открити живи организми. До момента никой не е сигурен как точно са се озовали там.

От разказа на ръководителя на проекта става ясно, че пробите, буквално изстъргани от намазка по илюминаторите и външната повърхност на Международна космическа станция, са всъщност следи от морски планктон.

Космонавт

Организмите са открити напълно случайно от космонавт, излязъл да почисти космическата станция. Дори на пръв поглед става ясно, че са вид морски планктон. Учените обаче недоумяват как са оцелели в Космоса.

Откритите организми си имат уста, крайници, храносмилателен тракт, мускули и нервна система. Те спокойно могат да се нарекат извънземни. Известни са като бавноходки. Явно са изключително издръжливи на сурови условия, което според учените означава, че все пак са дошли от Земята.

След редица тестове и опити се потвърждава теорията, че има няколко живи организма, които са способни да оцелеят десетилетия във вакум, изключително ниска температура и космическа радиация.

Космоса

Някои от получените резултати дори показват, че освен да оцеляват в подобна среда, те могат и да се развиват.

Соловьов разказва, че експериментът и резултатите от него са абсолютно уникални. А следите от морски планктон са неоспорима предпоставка за по-нататъшни проучвания.

До момента на въпроса как тези микрочастици, характерни за океана, са попаднали на повърхността на космическа станция, няма отговор. Една от най-обоснованите теории е това да се е получило чрез въздушните потоци.

Организмите наистина могат да са дошли от океана чрез тях, но те не се срещат в Байконур, Казахстан, откъдето е излетяла ракетата и не е много вероятно да са пренесени по време на полета.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати