Най-големият телескоп в света се строи на вулкан на Хаваите

Най-големият телескоп в света се строи на вулкан на Хаваите

Вулкан

На върха на изгасналия вулкан Мауна Кеа на о-в Хавай в Тихия океан се строи едно от най-големите приспособления - Thirty Meter Telescope, който представлява най-големия телескоп в света.

Реализацията на приборът за астрономическо наблюдение Thirty Meter Telescope е на стойност $ 1.2 млрд. Той, както личи от името му, ще оборудван с огледало с диаметър 30 м. То ще се състои от 492 сегмента.

Новият телескоп ще разполага с 9 пъти по-голяма събирателна площ от най-големите оптични телескопи, създавани до момента. Чрез него ще се осъществява наблюдение на обекти на разстояние 13 млрд. светлинни години.

Автори на иновативния проект са астрономи, специалисти и учени от корпорацията TMT Observatory Corp., включваща сътрудници на Калифорнийския технологичен институт, Университета на Калифорния и Асоциацията на канадските астрономически университети ACURA. Те са убедени в успеха на своето начинание. Очаква се 30-метровото огледало да заработи на върха на Мауна Кеа през 2018 г.

Изборът на изгасналия вулкан Мауна Кеа за реализиране на проекта не е случаен. Хавай е отдалечен от районите с голяма гъстота на населението. Там липсват фактори, като изкуствена осветеност и замърсяване на атмосферата. Това осигурява на астрономите прекрасна видимост.

Телескоп

Освен това самият вулкан е изключително подходящ. Кратерът му не е запазен и завършва с плосък връх на височина от 4 205 метра, който се издига над облачната покривка. Благодарение на това разположение оттук звездното небе може да се наблюдава безпрепятствено повече от 300 дни в годината.

Според реализаторите на проекта 30-метровият TMT няма за дълго да е най-големият телескоп в света. Докато той се строи, група от европейски държави планират да пуснат в експлоатация през 2018 г. супертелескопа European Extremely Large Telescope. Диаметърът на неговото огледалото ще е 42 метра.

2018 година ще бъде изпълнена с подобни събития. Освен тези два телескопа, тогава се очаква да заработи и друг голям телескоп, Giant Magellan Telescope. Той ще бъде позициониран в Лас Кампанас, Чили с диаметър на огледалото 24.4 метра

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати