Роботи заменят астронавтите в Космоса

Роботи заменят астронавтите в Космоса

Епохата на Гагарин върви към своя край - в недалеко бъдеще до далечните светове ще изпращаме не хора, а цели армии роботи. Прогнозата е на Волфганг Финк от Калифорнийския технологичен институт.

Умните машини не се нуждаят от кислород и храна, не им се налага да пият вода и никога не се карат помежду си. Не се влияят и от дългия престой в Космоса. Имат възможност да работят при всякакви условия, без специализирана защита и комплексни системи за поддържане на живота.

Цели армии от космически кораби и спътници, управлявани от роботи, в близко време ще се отправят да изучаване на далечни планети и звезди. Роботите ще бъдат на колела, за да могат да се движат по всякакви повърхности.

Роботи заменят астронавтите в Космоса

"Скоро ще можем да управляваме голям брой роботи, които ще могат да командват сами себе си или дори други роботи. Очаква ни нещо, съвършено различно от това, което някога сме си представяли", казва професор Финк.

В лабораторията му в момента се разработва софтуер, който ще позволява на роботите да действат самостоятелно, както и в екипи. По този начин ще се роди истински изкуствен интелект.

"В бъдеще роботите ще седят на мястото на пилотите и с корабите ще изследват повърхността на планетите от птичи поглед. Информацията ще им предават други роботи, които ще са на техните повърхности. Армиите от роботи в бъдеще ще са очите, ушите, ръцете и краката на човечеството".

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Cybermorph
Cybermorph
23.08.2012 18:27
Сами си пропиляваме живота.
0
0