Първото лазерно оръжие се тества от САЩ

Първото лазерно оръжие се тества от САЩ

На палубата на амфибийния транспортен кораб USS Ponce военноморските сили на САЩ са разположили лазерно оръжие. Това се случва за пръв път, съобщават световните медии. Според изнесените данни оръжието е в състояние да разруши определени цели.

Транспортният кораб USS Ponce е команден кораб, разположен в акваторията на Персийския залив. Според съобщението от края на август той е патрулирал с 30-киловатовото високотехнологично въоръжение.

Според специалисти лазерното оръжие може да има няколко приложения. То може както да изстрелва заслепяващ предупредителен сигнал, така и унищожителен сноп лазерни лъчи. В неговите възможности влиза свалянето на безпилотен самолет и потапянето на малки плавателни съдове.

Присъствието на американски военноморски сили в акваторията на Персийския залив се засили от 2011 година насам. Заявената цел е гаранцията за свободното придвижване през Персийския залив и Ормузкия пролив.

То осигурява лесното транспортиране на една пета от търгувания нефт в света. Опасност от ограничаване на това преминаване представляваха неколкократните закани на иранските власти, че могат да затворят морския път. Това може да стане с морски мини и малки бойни кораби.

След множество запитвания и обвинения военните обясниха, че лазерът не е насочен срещу определена страна. Тя заявяват, че единствената им цел е да се провери колко надеждна е технологията в тежките условия на горещина, висока влажност, пясък и море, налични на превозното средство.

Разполагането на лазера на кораба е важен тест, който да установи оперативните недостатъци на този етап от ценния експеримент. Нужно е да се съберат данни колко точно енергия е нужна за работата и как може да бъде осигурена тя.

Първото лазерно оръжие е разработвано от специалисти в продължение на седем години. До момента неговата стойност възлиза на 40 млн. долара. Прототипът му фокусира лъчите на шест лазера. В индустрията те се използват за заваряване в една единствена точка.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари